За да завърши войната в Украйна, Русия трябва да загуби, заяви канцлерът на Германия Олаф Шолц в речта си на Световния икономически форум в Давос.

Шолц демонстрира решимост да подкрепи Украйна. "За да се сложи край на войната, агресията на Русия трябва да се провали", каза той. Русия вече е претърпяла пълен провал във всички свои военни цели - каза той. "Ще продължим да подкрепяме Украйна, докато това е необходимо." Шолц изтъкна също така, че Германия е станала независима от руските енергийни доставки в рамките на няколко месеца. Тази нова "германска скорост" ще бъде взета за пример в бъдеще.

Последната година ни постави пред предизвикателство както никога досега - каза Шолц.

По въпроса за имиграцията канцлерът заяви, че Германия желае да приеме работници. Тези, които искат да запретнат ръкави, са добре дошли в Германия, това е нашето послание, каза той.

А относно американския закон за намаляване на инфлацията Шолц зяви, че Европа говори с приятелите си от Съединените щати за опасенията, че европейските фирми могат да бъдат ощетени. Също така виждаме какво може да се направи, за да се подобрят инвестициите в Европа, допълни той.

Той заяви, че Германия вярва, че водородът може да изиграе решаваща роля, например в стоманодобивната промишленост. Той цитира проекти, при които се използва вятър в Северно море за захранване на инсталации, създаващи зелен водород.

Докато количествата са малки, а цените - високи, държавата ще сваля цените за индустрията.

Увеличеното купуване на втечнен природен газ на световните пазари не би трябвало да означава недостиг на други места, казва германският президент Олаф Шолц.

Необходимо е да се намерят заместители на руския газ, който вече не постъпва в Европа. Това означава повече възобновяеми енергийни източници, но и повече газ, казва Шолц.

В противен случай нововъзникващите пазари могат да се върнат към въглищата, което би било още по-вредно за околната среда, предупреждава той. Германия планира да разруши едно село, за да разшири една въглищна мина, припомня в. "Гардиън".

Шолц прогнозира, че през 2045 г. неговият наследник ще говори пред Световния икономически форум и ще представи Германия като една от първите неутрални по отношение на климата държави. Ще се движим без емисии по пътищата и железниците, а сградите ни ще функционират по неутрален за климата начин. Така че ако търсите къде да инвестирате по устойчив начин - погледнете към нас, елате в Европа и в Германия, каза в заключение той.