Германският канцлер Олаф Шолц заяви във вторник, че Германия трябва да е готова за ескалация на ситуацията в Украйна, но че неговото неотдавнашно посещение в Китай си е струвало дори само заради това, че двете страни са изразили обща позиция против използването на ядрени оръжия, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

"Предвид развитието на войната и видимите и растящи провали на Русия, трябва да сме готови за ескалация", каза Шолц на конференция в Берлин, чийто домакин беше вестник "Зюддойче цайтунг". Той добави, че ескалацията би могла да включва разрушаването на инфраструктура.

През последните седмици Русия нанася ракетни удари по енергийната инфраструктура на Украйна. В резултат милиони хора останаха без ток на фона на настъпването на зимата и падането на температурата под нулата, отбелязва Ройтерс.

По време на визитата на Шолц в Китай по-рано този месец канцлерът и китайският президент Си Цзинпин осъдиха заплахите за използване на ядрени оръжия в Украйна.

Шолц каза, че създаването на фонд за отбрана на стойност 100 милиарда евро, огласено след началото на руската инвазия в Украйна, е резултат от това, че властите са си научили урока за необходимостта от увеличаване на военните запаси на германските въоръжени сили.

Ще има още много предложения за снабдяване в областта на отбраната, които ще бъдат внесени за одобрение от германския парламент през тази година, заяви във вторник говорител на министерството на отбраната на Германия.