Около 2000 души, повечето от които бойци на групировката "Ислямска държава" и членове на техните семейства, се предадоха днес на предвожданите от кюрдите сили, борещи се за превземане на последната територия под контрола на екстремистите в Източна Сирия.

Това съобщи Аднан Африн, командир на подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили, цитиран от ДПА. Африн каза, че бойците са от различни националности, но не даде подробности.

"Мога да кажа, че днес имаше масова капитулация", каза говорителят на СДС Мустафа Бали.

ИД зове към отмъщение

Обкръжените от подкрепяните от САЩ сили в последната си крепост в Източна Сирия, бойците от групировката "Ислямска държава" призовават привържениците си в целия свят да извършват нападения в тяхна защита, според аудиозапис, цитиран от Асошиейтед прес.

Записът, за който се предполага, че е на ИД, се появи докато водените от кюрди Сирийски демократични сили (СДС) продължават да срещат ожесточена съпротива от страна на джихадисти в село Багуз. Подкрепяните от САЩ бойци се опитват да навлязат по-дълбоко в селото, разположено на източния бряг на река Ефрат.

Краткият запис от минута и половина е разпространен от привърженици на ИД в социалните медии. За него съобщи вчера американският център за мониторинг на джихадистки сайтове SITE. В него се казва, че мъже, жени и деца в Багуз са обект на "Холокост на кръстоносците", което на жаргона на ислямистите се отнася за водената от САЩ коалиция срещу ИД.

В аудиозаписа неидентифициран боец призовава мюсюлманските "братя в Европа и в целия свят" "да се надигнат срещу кръстоносците и да отмъстят за религията си". Докато мъжът говори, се чува пукот от изстрели, очевидно, за да се предположи, че той е в Багуз.