Охрид е домакин на срещата на високо ниво от диалога между Белград и Прищина под егидата на Европейския съюз, на която ще присъстват президентът на Сърбия Александър Вучич и министър-председателят на Косово Албин Курти.

Вижте снимки>>>

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски приветства в Охрид върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и вицепрезидент на Европейската комисия Жозеп Борел и специалния представител на ЕС за диалога Белград-Прищина и за Западните Балкани Мирослав Лайчак, предаде БТА.

Ковачевски проведе двустранна среща с косовския си колега Албин Курти, пожелавайки му успешни разговори, като важна стъпка за консолидацията на региона и неговата европейска интеграция.

Двамата са се съгласили, че военните действия и разногласията, характерни за Балканите, трябва веднъж завинаги да останат в миналото и регионът трябва да върви към прогрес, добросъседство и изграждане на силна икономика, което означава и по-добър стандарт за всички граждани.

Премиерът на Република Северна Македония и президента на Сърбия Александър Вучич, потвърждавайки важността, която Република Северна Македония отдава на провеждането на тази срещата на високо ниво за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово.

Ковачевски е приветствал участието на Сърбия в преговорите в Охрид и е изразил задоволството си, че с посредничеството на Европейския съюз е възможен открит диалог, който е от голямо значение за регионалната стабилност и сигурност и който ще бъде стъпка напред към европейски път на региона.

Ковачевски и Вучич са подчертали, че европейската интеграция на страните от Западните Балкани е от политически, сигурен и икономически интерес на ЕС.

"На срещата преди официалния старт на преговорите присъстващите подчертаха взаимния ангажимент за решаване на всички отворени въпроси чрез диалог, за което Северна Македония е отличен пример. Всички предприети досега стъпки и решени въпроси чрез открит диалог гарантират преди всичко сигурност и непрекъснато развитие, а Северна Македония от преди време изолирана държава днес е фактор на стабилност в региона, с развити добросъседски отношения, държава с гарантирани условия за прогрес, по-добро бъдеще и по-добър стандарт на живот на гражданите", пише в прессъобщението на правителствената пресслужба.

Участниците в срещата са се обединили в мнението, че мястото на Западните Балкани е в Европейския съюз, особено в условията на геополитически сътресения, дълбоко разделение на света и военна агресия на европейския континент. В този контекст те са изразили задоволството си от отвореността на Сърбия и Косово за решаване на откритите въпроси чрез диалог в името на по-доброто бъдеще за целите Западни Балкани, където конфликтите и разногласията трябва да останат в миналото.

Положителните новини в края на тази сесия от преговори в Охрид ще бъдат добри за целия регион, не само за страните, които участват в диалога, каза президентът на Северна Македония Стево Пендаровски по повод срещата.

Ден преди това в Белград се състоя протест срещу сръбските власти и френско-германския план за разрешаване на проблема с Косово в Белград.