Премиерът на Косово Албин Курти заяви днес, че Косово приема предложението на ЕС за нормализация на отношенията със Сърбия, съобщи Косово Онлайн.

Курти се срещна днес със специалния пратеник на ЕС за диалога Белград-Прищина Мирослав Лайчак, за да обсъдят френско-германското предложение за споразумение между Сърбия и Косово, допълва БТА.

"Добър обмен със специалния пратеник на ЕС Мирослав Лайчак на работен обяд в Прищина. Ние приемаме предложението на ЕС за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия и го считаме за добра основа за по-нататъшни дискусии и солидна платформа за напредък", написа Курти в Туитър профила си.

Лайчак коментира, че това е десетото му посещение в Косово от септември и европейското предложение за споразумение, както и за подготовката за конструктивна среща на най-високо ниво между Курти и Вучич, са били основните теми на разговора, написа още Косово Онлайн.

По-рано премиерът Курти отбеляза, че на срещата си с Лайчак ще обсъди и шестте условия за формиране на Съюз на сръбските общини, сред които са промяна на името на Съюза и взаимно признаване на двете държави.

След срещата с Курти, Лайчак коментира, че са разговаряли за всичко, което се съдържа във френско-германското предложение и всичко, което е в дневния ред на диалога Белград-Прищина, включително и за Съюза на сръбските общини.

"Основата на нашия разговор е предложението, което представих на 9 септември. Искаме да осигурим напредък на основата на това предложение и когато двамата лидери (на Сърбия и Косово) дойдат в Брюксел, срещата да бъде конструктивна", каза Лайчак.

Курти коментира, че някои от въпросите за международните гаранции, механизмите за изпълнение и времевата последователност ще бъдат обсъдени скоро по време на преговорите в Брюксел.

"Демократичните концепции на европейската ориентация ни дават надежда", каза още Курти.

Лайчак заяви, че мисията му продължава със срещата му с президента на Сърбия Александър Вучич тази вечер в Белград.