Лидерите на Сърбия и Косово са дали мълчаливото си одобрение за спонсориран от Европейския съюз план, който да сложи край на продължаващите от месеци политически кризи и да спомогне за подобряване на отношенията им в дългосрочен план, заяви снощи ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел, който председателстваше разговорите между двете страни, предаде Асошиейтед прес.

Говорейки самостоятелно на пресконференция след поредица от срещи в Брюксел, Борел заяви пред репортери, че сръбският президент Александър Вучич и косовският министър-председател Албин Курти "днес се съгласиха, че не са необходими допълнителни обсъждания на предложението на Европейския съюз".

И двете страни искат да се присъединят към ЕС, който им е казал, че първо трябва да изгладят различията си, посочва АП.

Борел не даде подробности за разговорите и каза само, че "ще е необходима още работа" и че двамата лидери ще се срещнат отново следващия месец. На репортерите не беше позволено да задават въпроси.

В свое отделно изявление Вучич каза, че се е надявал, "че ще успеем да се споразумеем за някои компромиси, но г-н Курти не беше готов за това". Вучич допълни, че не е ставало дума за това как да се приведе в действие планът на ЕС.

От своя страна Курти заяви, че двамата лидери са приели текста, но "сръбската страна не е готова да го подпише".