Пети ден продължава борбата с унищожителните горски пожари в съседна Гърция. Огнената стихия изпепели огромни площи на остров Родос и наложи най-мащабната евакуация на хора заради пожар в страната - островът бе напуснат от близо 20 000 души. През последните часове спешна евакуация се наложи и на популярния за туристите остров Корфу.

Още снимки вижте тук >>> 

И на двете места към момента не се съобщава за пострадали и загинали хора, предаде БНТ. Нанесени са обаче огромни материални щети, унищожени са вековни гори, има и загинали животни. 

До късно снощи не е имало сигнали от българи за оказване на съдействие за евакуация от остров Родос, каза пред БТА Деница Петкова от дирекция "Стратегически комуникации и публична дипломация" на Министерство на външните работи.

Посолството на страната ни в Атина препоръча на българските граждани, временно или постоянно пребиваващи в районите с пожари в Гърция, да следят съобщенията и задължително да изпълняват всички препоръки на Министерството на външните работи на Гърция, които са достъпни на гръцки и английски език. Информация може да бъде получена след попълване и изпращане на електронен формуляр, наличен на сайта на гръцкото ведомство.  

Местните власти съветват всички граждани при необходимост от помощ да се свързват директно с телефон 112. Денонощно има дежурни и телефоните на мисията ни в Атина, на които съграждани могат да се обаждат:

  • Дежурен директен телефон: +30 210 67 48 107;
  • дежурни телефони в извънработно време: +30 210 67 48 105, 106, 107;
  • мобилен телефон за спешни случаи: +30 693 70 96 220 и имейл [email protected]
  • Телефони на гръцкото МВнР за нуждаещите се от помощ чужди граждани: +30 2103681730, +30 2103681259 и +30 2103681350.

Хиляди туристи и жители на Родос се подслониха в училища и спортни зали, а много други бяха евакуирани от плажовете с частни лодки, след като огънят достигна курорти и крайбрежни села, предаде Ройтерс. Хиляди хора прекараха нощта по плажове и улици.

Туроператорите "ДжетТу" (Jet2), "ТУИ" (TUI) и "Корендон" (Correndon) анулираха полети до Родос. Британският туристически оператор "ДжетТу" съобщи, че пет самолета, които трябвало да доведат още туристи на острова вчера, са пристигнали празни, за да отведат засегнатите от пожарите у дома. "Райънеър" (Ryanair) и "Еър Франс-КейЕлЕм (Air France-KLM) обаче работят нормално и полетите им не са засегнати от ситуацията с пожарите, съобщава Ройтерс. 

Пожарната служба съобщи, че 19 000 души са били евакуирани от къщи и хотели, и нарече операцията най-голямата евакуация в Гърция, предизвикана от горски пожар. "Беше буквално като края на света", заяви британският турист Ян Мюрисън пред Скай нюз от спасителна лодка, на която се е озовал, след като тълпи изпълнили автобусите при хаотична евакуация от плажа. 

Плавателни съдове на гръцката брегова охрана и частни лодки са извели над 3000 туристи от плажовете вчера. Много хора напуснаха хотелите, след като пламъците достигнаха крайбрежните села Киотари, Генади, Пефки, Линдос, Лардос и Калатос. Тълпи се събраха на улиците под червеното небе, изпълнено с дим. 

Снимка: БТА/AП

Британска туристка описа пред Скай нюз как се е местила от два хотела с 11-годишната си дъщеря преди да бъдат отведени в училище. "Вървяхме по улицата в 2 през нощта и огънят ни застигаше", разказа Ейми Лейдън. 

Танасис Виринис, заместник-кмет на Родос, заяви пред телевизия Мега, че между 4000 и 5000 души са временно настанени в различни убежища и призова за дарения на стоки от първа необходимост като матраци и чаршафи. 

Евакуираните хора са настанени в хотели, спортни зали, конферентни центрове и училищни сгради, където получават храна, вода и медицинска помощ, съобщиха властите. Една бременна жена и още едно лице са хоспитализирани, съобщи говорител на пожарната служба. 

Германската туристическа асоциация DRV съобщи, че около 20 000 германски туристи се намират на острова, но само малка част от тях са засегнати от евакуациите. Сред туристите на Родос има и много френски, нидерландски, британски и български граждани. Според местен хотелиер островът може да посрещне в пика на сезона 150 000 души. Постоянното население на Родос е около 125 000 души. 

Снимка: БТА/AП

В интервю за гръцка телевизия британски турист благодари на местните жители за тяхната щедрост, разказвайки, че собствениците на магазини отказвали да приемат плащане за вода и храна. 

След като на летището на Родос се струпаха тълпи от хора, гръцкото външно министерство създаде бюро за помощ за онези, които са останали без документи по време на евакуацията. 

Горските пожари са често срещано явление в Гърция, но заради по-топлите лета, дължащи се на климатичните промени, през последните години броят на пожарите постоянно расте, отбелязва Ройтерс. Гръцките власти са обявили най-високата пета категория за опасност от горски пожари в безпрецедентно голяма част от континентална Гърция, цялата източна част на Централна и Южна Гърция, както и островите Евия и Родос и големи участъци от югозападната част на страната. Останалите части на Гърция са поставени в четвърта категория на риск от пожари. 

В потушаването на огъня участват противопожарни екипи от няколко държави, включително от България. 

Снимка: БТА/AП