По данни на турските служби за борба срещу нелегалната миграция пограничният град Одрин е пресечната точка на нелегалната миграция от Турция към Европа. Край Одрин се събират границите на Турция, България и Гърция, което е причина за насочване на потока, идващ от Турция.

Мерките срещу нелегалната миграция, освен залавянето и връщането на мигрантите чрез създадените дирекции по миграция в Одрин, Къркларели и др., включват и борба срещу трафикантите, които се насочват основно към одринското направление, посочват местните власти.

От 750 евро до 3000 евро е цената, която трафикантите, наричани каналджии, взимат за нелегален трансфер на един човек в последно време. За трансфера през гръцката граница цената била по-скъпа.

Доста по-висока била цената за нелегален трансфер на "гюленисти" - така се наричат преследваните от турските власти предполагаеми участници в осуетения опит за метеж в Турция преди 2 години, които се опитват да избягат в чужбина.

Пак по данни на турските сили по сигурността, в последно време са зачестили операциите срещу трафиканти, съобщи директорът по сигурността в Одрин Али Кемал Курт.

"Смятаме, че това е също един от пътищата за пресичане на нелегалната емиграция. Поради това засилихме преследването и много често провеждаме операции срещу каналите на трафикантите", посочи той.

По думите му потокът от нелегални мигранти, който се насочва към Одрин, е главно от граждани на Афганистан, Пакистан, Сирия и Алжир, които са влезли нелегално в Турция.

През миналата седмица в Одрин при акция на полицията са задържани 60 трафиканти, от тях 19 са изпратени в затвора.

В огласените от турските власти данни прави впечатление увеличения брой както на нелегалните мигранти, така и на броя на трафикантите през 2018 г. в сравнение с предходните години.

В периода 2015-2017 г. са били заловени 3 329 мигранти, докато от началото на 2018 г. досега са заловени 3 876 души.

През 2015 г. са били задържани в затвора 41 трафиканти от общо заподозрени 108. А от началото на 2018 г. досега от заловените за нелегален трафик на хора 236 души, 107 души са били задържани в затвора.