"Обичам те", написа днес съпругата на Алексей Навални - Юлия - в текст към снимка, на която са заедно, предаде Ройтерс.

На снимката в "Инстаграм" двамата са допрели глави, докато гледат представление.

Навални, 47-годишен бивш адвокат, изпадна в безсъзнание и почина в петък след разходка в наказателната колония "Полярен вълк", намираща се на около 1900 км североизточно от Москва, където той излежаваше 30-годишна присъда, съобщи затворническата администрация.

Западни лидери, сред които и американският президент Джо Байдън, отдадоха почит към куража на Навални и без да се позовават на доказателства, обвиниха президента Владимир Путин за смъртта на опозиционера.

Великобритания каза, че ще има последици за Русия, a Кремъл заяви, че реакцията на Запада е неприемлива. Путин все още не е коментирал смъртта на Алексей Навални.

Президентът на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва каза днес, че смъртта на известния кремълски критик Алексей Навални трябва да бъде разследвана, преди да се стига до обвинения, предаде Ройтерс.

Изявлението му е в противовес с острите критики на лидери от Запада към Русия относно смъртта на Навални в арктическа наказателна колония, за която бе съобщено в петък. Американският президент Джо Байдън каза, че руският президент Владимир Путин и "неговите главорези" са отговорни. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли подобни обвинения като неприемливи.

По време на пресконференция след срещата на Африканския съюз в Адис Абеба, Етиопия, Лула заяви, че в момента въздържането от заемане на позиция за смъртта на Навални е въпрос на "здрав разум".

"Един гражданин е починал в затвора, не знам дали е бил болен и дали е имал някакви проблеми", заяви Лула. "Да се отправят обвинения е тривиално. Надявам се съдебните лекари да обяснят причината за смъртта, това е всичко".

Коментарите на Лула показват, че държавите извън Запада не се присъединяват към усилията за изолиране на Путин заради войната му в Украйна. Бразилският президент многократно призова за мир в Украйна и каза, че Русия не е трябвало да напада страната, но заяви също, че САЩ проточват войната, без да е необходимо.

Майката на Навални получи информация вчера, че синът ѝ е бил покосен от "синдрома на внезапната смърт" и че тялото му няма да бъде предадено на семейството, докато не приключи разследването, заяви екипът му.