Британският премиер Борис Джонсън обеща Обединеното кралство да възстанови статута си на най-голяма морска сила в Европа и изтъкна, че корабостроенето може да изглади различията между четирите народа в държавата, предаде Ройтерс.

В реч пред Камарата на общините той огласи днес план за построяването на 13 нови фрегати и бойни кораби от ново поколение, което по думите му ще възроди корабостроенето в страната. Това ще освети "като с бяла светлина на волтова дъга ползите от съюза", заяви Джонсън. Според него "ако има някаква политика, която да укрепи Обединеното кралство във всякакъв смисъл, това е построяването на повече кораби за Кралския боен флот".

Борис Джонсън иска Великобритания да играе водеща роля в една нова епоха на световно сътрудничество и свободна търговия, подкрепяна от модерен военен и кибернетичен потенциал. Страната ще вложи допълнителни 16,5 милиарда британски лири в армията през следващите четири години. В момента годишният бюджет за отбрана е малко под 42 милиарда лири.

Увеличаването на военните разходи ще затвърди позициите на Великобритания като страната, която отделя най-много пари за отбрана в Европа и заема второ място по този показател в НАТО, и ще позволи по-големи инвестиции, включително в космическата област.

По-рано тази седмица Джонсън разгневи мнозина шотландци с изявлението си, че прехвърлянето на пълномощия на Шотландия е "катастрофа" - думи, които са изгодни за шотландските националности. Джонсън никак не е обичан в Шотландия, където го смятат за надменен и арогантен. Според проучване на консултантската компания Джей Ел партнърс непопулярността на британския премиер е основен фактор в движението за шотландска независимост. Тъй като много анкети свидетелстват, че мнозинството хора в Шотландия подкрепят независимостта, Борис Джонсън се стреми да сложи акцент върху това как Англия и Шотландия могат да работят заедно, коментира Ройтерс.