Според проучване повече от половината американци са разделени по въпроса дали неотдавнашните предложения на Илон Мъск за прекратяване на руско-украинската война биха били ефективни.

Проучването, проведено от Redfield&Wilton Strategies по поръчка на сп. "Нюзуик", разкрива, че една трета (33%) от имащите право на глас в Съединените щати са съгласни с предложенията, изложени от изпълнителния директор на SpaceX и Tesla в Twitter на 3 октомври.

Малко под една четвърт (24%) от участвалите в проучването обаче са заявили, че не смятат, че предложените от Мъск идеи, които бяха остро критикувани от украински официални лица, са постижими.

Само няколко седмици преди най-богатият човек в света да завърши придобиването на Twitter за 44 млрд. долара, той написа в социалната мрежа предложения за разрешаване на руско-украинския конфликт в анкета и помоли тогавашните си 108 млн. последователи да гласуват с "да" или "не".

Ключовите моменти от предложенията на Мъск бяха Крим официално да стане част от Русия, осем години след като Москва анексира полуострова, Украйна "да остане неутрална" и да не се присъедини към НАТО.

Мъск също така предложи да има "повторно провеждане" на референдумите в анексираните украински региони и Русия да напусне териториите, ако това е "волята на народа".

 

"Мир между Украйна и Русия: - Повторно гласуване в анексираните региони под надзора на ООН. Русия да напусне, ако това е волята на народа. - Крим формално е част от Русия, както е бил от 1783 г. (до грешката на Хрушчов). - Водоснабдяването на Крим е гарантирано. - Украйна остава неутрална", написа тогава Мъск в Twitter.

Резултатите от анкетата на Мъск в Twitter показаха, че 59,1 процента не са съгласни, че предложенията му ще проработят.

По-късно Мъск трябваше да отрече твърденията, че е разговарял с Владимир Путин, преди да публикува в Twitter идеите си за прекратяване на инвазията в Украйна, които силно облагодетелстват руския президент, припомня списанието.

Проучването на Redfield & Wilton Strategie/Newsweek е установило също, че почти половината (43%) са заявили, че "не знаят" дали планът, предложен от Мъск, може да формира основата на стабилно мирно споразумение за прекратяване на войната, което предполага, че въпросът може да е по-сложен, отколкото предполага онлайн анкетата на технологичния милиардер.

Освен това в проучването на "Нюзуик" 52% от американските избиратели заявиха, че според тях Украйна трябва да се стреми да възстанови всички територии, загубени от февруари 2022 г. - след началото пълномащабната инвазия на Русия в страната - а не тези, загубени от 2014 г. насам, като Крим, Донецк и Луганск, преди да се опита да проведе мирни преговори.