"Мисля, че напразно искаме "европейско" решение. Интересът на европейската политическа класа е интересът на Германия, която е заслепена от чувство за вина и е неспособна да каже "не" на имиграцията": това казва известният британски философ Роджър Скрутън в интервю за "Фигаро".

Като най-големите заплахи пред днешна Европа той определя имиграцията, особено масовата имиграция на групи от култури, които са неподатливи към нашата светска и отворена култура; презрението към християнските традиции и вярвания, които ни обединиха в миналото, както и заплахата от новите военни сили и безразличието на Съединените щати към НАТО.

 Две години след вота за Брекзит, видният британски теоретик на консерватизма Роджър Скрутън не съжалява за този пророчески избор. Философ, автор на множество трудове, както по естетика, така и по екологията, Скрутън е участвал във всички битки на своето време. Яростен защитник на британските традиции, той твърдо подкрепя излизането на Великобритания от ЕС, което според него ще позволи да бъде възстановен националният суверенитет.

"Първо, това не беше метеж, а референдум, т.е. демократичен избор. Разбира се, имаше силни чувства, които ръководеха този избор, и в известен смисъл това беше отхвърляне на политическата класа, която получи толкова много ползи от Европейския съюз, най-вече възможността да казва по повод на който и да е проблем: "Това вече не е наша работа". Тази политическа класа престана да отговаря за най-важните проблеми на нашето време. Сигналът, изпратен към света, беше следният: няма демократичен избор без национален суверенитет", разсъждава Роджър Скрутън пред "Фигаро".

Каква беше истинската мотивация за Брекзит - икономическа или преди всичко културна? "Мотивацията беше по-скоро културна, въпреки че политици като Дейвид Камерън искаха да ни убедят, че това е само икономически въпрос. Британците и особено англичаните не приемат законите, наложени отвън, най-вече законите, които променят начина им на живот и населението на страната", обяснява Скрутън.

На въпроса дали Европейският съюз не е остарял проект, както показва популистката вълна и победата на Салвини в Италия неотдавна, Роджър Скрутън отговаря: "Трябва да уточним какво разбираме под думата "популистки". Днес това е злоумишлено понятие, използвано от един елит, който си въобразява, че има божественото право да контролира събитията, докато народът не е съгласен с него. Това е начин да се каже, че обикновените хора имат нужда да бъдат ръководени от хора, които са по-мъдри от тях - т.е. от нас, политическата класа. Именно това поведение ускори вота за Брекзит".

Политиците еврофили се опитаха да ни убедят, че проблемите, с които се сблъскваме днес, не могат да бъдат решени на национално ниво, въпреки че нацията, народният суверенитет и традиционната любов към родината са единствените източници на доверие в извънредна ситуация, разсъждава британският философ.

"Какви са най-големите проблеми днес в Европа? Всеки го знае: имиграцията, особено масовата имиграция на групи от култури, които са неподатливи към нашата светска и отворена култура; презрението към християнските традиции и вярвания, които ни обединиха в миналото; заплахата от новите военни сили и безразличието на Съединените щати към военния съюз, който ни защитаваше досега", категоричен е Скрутън.

Според британския философ това, което се случи в Италия, ясно показва, че италианският народ вече не вярва, че ЕС е в състояние да предпази Италия от миграционните вълни от Северна Африка. "Тогава италианците се обърнаха към собствените си политици, за да защитят своята страна, нацията, населеното място и цивилизацията, които все още са им скъпи. Мисля, че напразно искаме "европейско" решение. Интересът на европейската политическа класа е интересът на Германия, която е заслепена от чувство за вина и е неспособна да каже "не" на имиграцията", убеден е Роджър Скрутън.

"Винаги съм вярвал в необходимостта от истински европейски съюз: Европа на нациите, както искаше Шарл дьо Гол. Само чрез запазване на националното чувство в сърцето на политическия процес ще бъдем в състояние да разберем какви интереси са заложени и ще бъдем способни да ги разрешаваме. Днешният Европейски съюз се оказа неспособен да отговори на спешните въпроси на нашето време. Но няма ход назад и дневният ред не може да бъде променен. Проектът се провали, но отговорните лица бяха лишени от възможността да предложат друг", заключава Роджър Скрутън.

Превод от френски: Галя Дачкова