Талибаните забраниха музиката и пушенето във всички хотели и ресторанти в североизточната провинция Бадахшан, съобщи днес местната информационна агенция "Гласът на Афганистан", цитирана от ТАСС.

Освен това в тези обекти е забранено съвместното пребиваване на жени и мъже и неспазването на графика на мюсюлманските молитви.

По думите на началника на провинциалния отдел за информация и култура Муазадин Ахмади решението е съгласувано с новото министерство на ислямския призив. Това министерство е аналог на орган, изпълнявал функциите на нравствена полиция по време на управлението на талибаните през 1996-2001 г.

В северната провинция Балх талибаните вече са забранили пушенето и гледането на телевизия, а в южната Кандахар - жени да водят предавания по радиото и телевизията, както и излъчването на музика. Новосъздадената нравствена полиция въведе и нови правила за сватбените церемонии в страната, на които не може да се изпълнява музика на живо, а жените и мъжете трябва да са в отделни помещения, посочи ТАСС.