Новото правителство на полския премиер Матеуш Моравецки положи клетва пред президента на Полжа Анджей Дуда. Правителството ще има две седмици, за да получи вот на доверие в парламента, предаде полската новинарска агенция ПАП.

Мариуш Блашчак ще остане министър на отбраната в новото правителство, Шимон Шинковски вел Сек, досегашен министър по европейските въпроси, ще заеме поста министър на външните работи, а Марчин Вархол ще е министър на правосъдието.

Павел Шафернакер, досегашен заместник-министър на вътрешните работи, сега ще оглави министерството. Анджей Костовняк, председател на Комисията по публични финанси в предишния мандат на Сейма, долната камара на парламента, ще стане министър на финансите.

Повече от половината от новото правителство ще бъде съставено от жени.

Марлена Малаг е новият министър на развитието и технологиите, Дорота Бойемска, социален активист и председател на Семейния съвет към Министерството на труда и социалната политика от 2019 г., ще оглави Министерството на семейството и социалната политика, а Маржена Малек, генерален директор в Министерството на държавните активи, ще оглави министерството.

Анна Гембицка, досегашен заместник-министър на вътрешните работи, ще поеме Министерството на земеделието.

Ева Крайевска, главен здравен инспектор от 2021 г., ще стане министър на здравеопазването.

На 13 ноември Дуда прие оставката на предишното правителство, също оглавявано от Моравецки, след парламентарните избори през октомври. Впоследствие той натовари Моравецки със задачата да състави следващото правителство, тъй като неговата партия "Право и справедливост" спечели най-много гласове на вота, въпреки че загуби парламентарното си мнозинство.

Моравецки трябва да спечели вот на доверие в Сейма, долната камара на парламента, за предложеното от него правителство. Ако той не успее, Сеймът ще може да гласува за свой кандидат за министър-председател. Доналд Туск, лидер на центристката партия "Гражданска платформа", е кандидатът за министър-председател на коалиция от три опозиционни групировки, които също се стремят да съставят следващото правителство.

Малко вероятно е Моравецки да получи подкрепа в доминирания от опозицията парламент. Критици от трите опозиционни партии, които се съгласиха да съставят правителство, обвиниха президента, който е свързан с управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС), че удължава предаването на властта на опозицията, за да спечели време за ПиС.