Руските сили са превзели украинското село Иванивске, намиращо се на 6 км западно от  град Бахмут в Източна Украйна. Това предаде Франс прес, като се позова на руското министерство на отбраната, и отбеляза, че това е ново териториално завоевание в този важен район, където Русия е в настъпление от седмици.

В края на януари Украйна съобщи за интензивни боеве в този район.

Руските сили опитват да напреднат от окупирания от тях Бахмут към ключовия град Часив Яр (на около 20 км от Бахмут), отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Неотдавна командващият украинските въоръжени сили в района Серхий Сидорин каза, че "противникът понася тежки загуби, но непрекъснато попълва редиците си с нови резерви". Той отбеляза, че целта на руските атаки е да пробият до Часив Яр. Водят се боеве не само през деня, но и през нощта, обобщи Сидорин по украинската телевизия на 10 март.

Той каза още, че украинските въоръжени сили на свой ред са се опитали да убият импулса на руската офанзива с контраатаки, но са били отблъснати до село Иванивске. "Врагът в момента се опитва да щурмува (Ивановске) както фронтално, така и от фланговете", каза тогава Сидорин.

След руската атака по енергийната система на Украйна

Енергетиците все още работят по възстановяване на доставките на електроенергия за някои потребители ден след най-голямата, според Киев, военна атака на Москва срещу електропреносната мрежа на страната, при която без електрозахранване останаха повече от 1 млн. души в седем региона на страната.

В изявление на националния мрежови оператор "Укренерго" се казва, че потребителите в град Харков и в Хмелницка област в западната част на страната все още са без ток, а в южната Одеска област са в сила планирани спирания на тока, съобщи Ройтерс.