Унгарският парламент утвърди Виктор Орбан за премиер на страната за трети пореден мандат след изборите от 8 април, на които неговата партия Фидес си осигури мнозинство от две трети в Държавното събрание.

Кандидатурата на Орбан за премиер бе подкрепена от 134 депутати, 28 гласуваха против.

След това Орбан положи клетва като правителствен ръководител.

Той за пръв път зае премиерския пост в периода 1998-2002 г., а след това без прекъсване ръководи унгарското правителство от 2010 г.

В речта си в парламента Орбан очерта консервативна визия за управлението на страната, предаде Ройтерс.

"Заменихме една катастрофирала либерална демокрация с християндемокрация от 21-и век, която гарантира свобода и сигурност на хората. Тя подкрепя традиционния семеен модел от един мъж и една жена, държи настрана антисемитизма и дава възможност за растеж", заяви Орбан.

ЕС трябва да се откаже от "налудничавите кошмари" за Съединени европейски щати, заяви Орбан, обещавайки да защитава християнските ценности на Унгария и да се бори срещу квотите на ЕС за прием на мигранти.

В речта си Орбан обеща да подобри икономическия растеж и конкурентоспособността и да промени неблагоприятните демографски тенденции.

"Ще се противопоставяме на задължителните квоти за прием на мигранти и ще се борим за защитата на границите ни", каза той.

"ЕС трябва да се откаже от налудничавите си кошмари за Съединени европейски щати и да се върне в действителността. Като първа стъпка трябва да промени нагласата си към миграцията", заяви Орбан.

Премиерът очерта плановете си за следващите 12 години, предвиждащи бърз икономически и социален напредък при консервативна идеология