Унгарският министър-председател заяви, че би блокирал дългосрочния бюджет на ЕС и допълни, че парите на Съюза не трябва да ходят при мигрантите, предава Politico.

Орбан заяви, че Будапеща няма да одобри следващата Многогодишна финансова рамка, ако тя не е доволна от съдържанието ѝ. Европейската комисия разкри в сряда своето предложение за бюджета, но окончателната версия трябва да бъде одобрена единодушно от всички страни членки.

"Това ще бъде дълъг дебат и преговорен процес", заяви Орбан. "Унгарците нека не се притесняват. Докато не кажем, че става, няма да има бюджет", допълни той.

Министър-председателят допълни, че средствата не трябва да бъдат изваждани от програми като тези за регионалното оръжие и да бъдат давани на "страните, които допускат мигранти".

Увеличаването на средствата за справяне с мигрантите е една от основите на новото предложение за бюджет на ЕС и това се подкрепя от южноевропейските държави. Орбан допълни, че страната му е съгласна с Франция, че средствата за земеделие не трябва да се намаляват.