Великобритания регистрира рекордните над 41 хиляди нови случая на коронавирус за едно денонощие, предаде Ройтерс. Агенцията обяснява пиковата стойност с разпространението на новия, по-заразен щам на коронавируса, идентифициран за първи път именно в кралството, както и със забавянето на някои данни заради дългия празничен уикенд.

За изминалите 24 часа във Великобритания са били потвърдени 41 385 нови случая на коронавирус. Починали са 357 души, дали положителна проба за коронавирус през последните 28 дни, сочат правителствените данни.

Общият брой на регистрираните във Великобритания заразени по данни на университета "Джонс Хопкинс" към 19.00 часа б.вр. на 28 декември е 2 336 658. Страната е на шесто място в света по този показател.

Броят на починалите, дали положителна проба за коронавирус, надхвърли 71 000 (71 217 към посочения час). Великобритания е на второ място в мрачната статистика в Европа след Италия, където смъртните случаи нараснаха днес с 445 до 71 925.

По-опасен ли е новият щам

За новата мутация на коронавируса съобщи британският министър на здравеопазването Мат Ханкок на 14 декември. Според британски учени с този вариант на новия коронавирус вероятно е свързано бързото разпространение на заразата в югоизточната част на Англия. На 19 декември британският премиер Борис Джонсън съобщи, че по предварителни данни новата мутация може да е до 70 на сто по-силно заразна и уточни, че засега няма данни да е по-смъртоносна.

Новият щам - във все повече държави

Мутацията на вируса вече е открита в множество страни в Европа и по света. Заради нея бе наложена транспортна блокада на Великобритания, която бързо бе отменена, но много страни по света продължават да прилагат ограничения.

На 24 декември в Германия е регистриран първият случай на заразяване с новата вариация на коронавируса. Положителният тест бил при жена, пристигнала от Великобритания с полет до Франкфурт на Майн. Тя е в изолация.

Властите в Нидерландия установиха 11 случая на новия щам на коронавируса, предаде Франс прес, като се позова на комюнике на Националния институт за обществено здравеопазване и околна среда. Предварителната информация показва, че по-голямата част от заболелите не са били във Великобритания и че отделни, но не всички случаи, може да бъдат свързани едни с други, съобщи институтът. Нидерландия преустанови на 20 декември всички полети от Обединеното кралство. Всички влизащи от чужбина трябва да представят отрицателен резултат от Пи Си Ар тест.

Швеция и Норвегия съобщиха за първите случаи на мутиралия щам съответно в събота и в неделя. Норвегия ще удължи забраната за полети от Великобритания до 30 декември включително.

Дания също обяви за такъв случай.

Здравните власти на Финландия съобщиха днес, че финландски гражданин, който наскоро е пристигнал от Обединеното кралство за коледните празници, е бил диагностициран през почивните дни в югоизточния регион Кименлааксо с новия вариант на коронавирус.

Япония днес забрани влизането на чужденци на своя територия до края на януари, след откриването на случаи на мутиралия щам на новия коронавирус. До момента Япония е потвърдила общо 8 случая на новия вариант на коронавируся. Четирима души са настанени в болница, а други четирима, които нямат симптоми, са поставени под карантина, съобщи японското министерство на здравеопазването.

Пълната забрана бе наложена, след като в четвъртък Япония вече забрани влизането на новопристигащи чужденци, които не живеят постоянно в страната и са посетили наскоро Великобритания или Република Южна Африка.

Япония преживява ново покачване на случаите на коронавирус, с рекорден брой от 3881 новозаразени в събота. Досега страната успяваше да избегне мащабите на епидемията в Европа и САЩ, като има над 220 хиляди регистрирани заразени и около 3250 починали.

България не забранява, но ограничава влизането на британски граждани. От 00.00 часа на 24 декември лицата, пристигащи в България, с начална точка на отпътуване от Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, на които е позволено влизане в страната, се поставят под карантина за 10 дни в дома или в друго място, което са посочили за пребиваване. На пристигащите с въздушен транспорт ще се извършва бърз антигенен тест за COVID-19 на съответното летище в България. При отрицателен резултат от теста се издава предписание от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощен от него заместник-директор за поставяне под карантина за срок от 10 дни, а при положителен резултат - предписание за поставяне под задължителна изолация за срок от 14 дни.

Ще действа ли ваксината и срещу новия щам

Резултати от изследванията за ефективността на ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех" срещу новата мутация на коронавируса ще се появят в близките две седмици, съобщиха Асошиейтед прес и ТАСС, като се позоваха на казаното от председателя на постоянния комитет по ваксините на германския институт по вирусология "Роберт Кох" Томас Мертенспред пред германския тв канал Це Де Еф.

"Според данните, с които разполагаме сега, ваксината би следвало да действа. Смятаме и се надяваме, че ще получил резултати след седмица или две, за да можем да кажем точно как препаратът действа на мутацията", каза експертът. Той добави, че ако се налага, ваксината ще може да бъде преработена в "относително кратки срокове".