Компаниите "Пфайзер" и "Модерна" изпробват ваксините си срещу Covid-19 и за действие срещу бързо разпространяващия се във Великобритания и другаде по света нов щам на коронавируса, съобщи Си Ен Ен.

"Модерна" очаква имунитетът, който се създава от нейната ваксина, да защитава и срещу различни щамове на новия коронавирус и ще направи допълнителни тестове през следващите седмици, за да го потвърди, се посочва в съобщение на компанията до Си Ен Ен.

От "Пфайзер" пък съобщават, че "събират информация" за това доколко кръвни проби на хора, имунизирани с ваксината на компанията, "могат да неутрализират новия щам на коронавируса от Великобритания".

Появата на новия щам предизвика вълна от паника на фона на пандемията, която вече отне живота на над 1,7 милиона души и се разпространи сред повече от 77,15 милиона души по света. Основното притеснение е, че този нов щам е от 40 на сто до 70 на сто по-силно заразен.

Учени казват, че няма доказателства дали разработените досега ваксини срещу Covid-19, няма да са ефикасни срещу новия щам, известен вече като B.1.1.7.

Същевременно стана ясно, че Република Ирландия ще затвори ресторанти и барове, сервиращи храна, както и някои магазини, от 24 декември, предаде Ройтерс. Това става по-малко от месец, след като бе прекратен предишният локдаун и след като здравните власти предупредиха, че страната бързо е навлязла в трета вълна на коронавирусната инфекция.

Ирландия остана една от страните с най-ниска заболеваемост от Covid-19 в Европа, след като още в началото на октомври временно затвори магазини, барове и ресторанти. За разлика от останалите страни в ЕС, те бяха отворени през оживените търговски предколедни дни този месец.

Средният 5-дневен брой на новозаразените обаче почти се удвои само за 4 дни, което накара правителството да се откаже от плановете си да остави ресторантите и увеселителните заведения отворени до навечерието на Нова година и да въведе леко смекчен вариант на най-строги ограничения, които ще останат в сила до 12 януари.