Две трети от населението на Германия иска да се ваксинира срещу причиняваното от коронавируса заболяване COVID-19, сочи допитване на "ЮГав" (YouGov), поръчано от ДПА.

Около 32 процента от запитаните са казали, че искат да се ваксинират възможно най-скоро, а други 33 процента също са изразили желание да се ваксинират, но искат да изчакат, за да видят как действат ваксините на хората. Към 19 на сто от анкетираните не желаят да се ваксинират, а 16 процента още не са решили дали да го направят.

Повече от половината участници в допитването (57 процента) са изразили тревога от възможни странични ефекти на ваксините и само една трета са казали, че нямат подобни безпокойства.

Германия планира да започне ваксинирането на 27 декември, като приоритет ще имат хората на възраст от 80 години нагоре и онези, които живеят или работят в домове за стари хора.

С предимство ще се ползват също медиците в спешните и в интензивните отделения на болниците.

Според допитването по-възрастните хора са по-нетърпеливи да се ваксинират - 71 на сто от германците на възраст над 55 години искат да го направят, докато при тези на 18 до 24 години делът е 54 процента.

Политическите убеждения също имат значение за предпочитанията. При поддръжниците на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" желаещите да се ваксинират са 51 процента - много по-малко от средното. При привържениците на Зелената партия те са 82 процента.

Допитването е извършено от 21 до 23 декември и в него са участвали 2035 души.

Данните на германския институт за заразни болести "Роберт Кох" от днес показват, че новите потвърдени случаи на коронавирус в Германия за последното денонощие са 25 533, с което заразилите се от началото на епидемията в страната стават общо 1 612 648.

Броят на смъртните случаи, свързани с коронавируса, се е увеличил с 412 на 29 182.

В същото време стана ясно, че новият вариант на пандемичния SARS-CoV-2 коронавирус, който се разпространява бързо във Великобритания, е установен за пръв път в Германия, съобщи снощи германската провинция Баден-Вюртемберг, цитирана от Ройтерс.

Заразеният човек е пристигнал във Франкфурт със самолет от лондонското летище "Хийтроу" на 20 декември, за да посети роднини и при пристигането си е дал положителна проба.

По-нататъшен анализ на пробата в лаборатория в Берлин е показал, че става дума В.1.1.7, както е известен щамът. Това се казва в съобщение на здравното ведомство на провинция Баден-Вюртемберг.

Човекът, който е развил леки симптоми на заболяването, е бил взет с кола от летището от членове на семейството му и оттогава е изолиран в семейна къща в Баден-Вюртемберг.

Трима души, които са били в близък контакт с него, са под карантина.