Няма доказателства, че новият щам на коронавируса, открит в Южна Африка, е по-опасен или по-заразен от британската разновидност, заяви южноафриканският министър на здравеопазването Звели Мкхизе в отговор на своя британски колега Мат Ханкок.

"Няма доказателства, че южноафриканският щам се предава по-лесно от британския, както твърди Мат Ханкок. Няма доказателства също, че причинява по-тежка форма на болестта или по-висока смъртност от варианта във Великобритания или от някоя от мутациите, идентифицирани по света", посочва Мкхизе в изявление.

В сряда Мат Ханкок заяви, че новата форма на вируса в Южна Африка е повод за голямо безпокойство, тъй като "е по-заразна и изглежда е мутирала повече от идентифицираната във Великобритания", допълва БТА.

Тези изявления "може да са създали усещането, че южноафриканският вариант е значителен фактор във втората вълна на вируса във Великобритания, което не е така", подчерта Мкхизе в коледното си изявление. Данните от изследванията сочат, че британската мутация се е развила месец преди тази в Южна Африка, заяви министърът. Той уточни, че според Лондон британският щам на коронавируса е бил проследен до Кент, на 20 септември - месец преди появата на южноафриканския щам.

Министър Мкхизе изрази съжаление за решението да се забрани пътуването между Република Южна Африка и Великобритания. Южна Африка е най-засегнатата държава на континента. През последните два дни там бяха открити над 14 000 случая, срещу средно между 8 и 10 хиляди в началото на седмицата.

Мкхидзе вече намекна в сряда, че може да са необходими нови ограничения, за да се забави този тревожен темп на разпространение. Близо 970 000 южноафриканци са се заразили с коронавируса от началото на пандемията, а близо 26 000 от тях са починали.