Крайнодесният политик Жаир Болсонаро встъпи днес в длъжност като президент на Бразилия. Той обеща да смаже корупцията, да се пребори с престъпността и насилието и да насърчи икономическия растеж на южноамериканската страна, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Болсонаро положи клетва пред Националния конгрес в столицата Бразилия. Той призова бразилските депутати да "освободят окончателно" страната от "хомота на корупцията, престъпността, икономическата безотговорност и от идеологическата примка", предаде Франс прес. 

Снимка: AP/БТА

Преди церемонията Болсонаро и съпругата му преминаха през града в "Ролс-Ройс" кабриолет, а демонстранти скандираха лозунга му от предизборната кампания "Бразилия над всичко. Бог над всички", съобщи ДПА.

Привържениците на новоизбрания президент още вчера започнаха да се стичат в столицата за встъпването му в длъжност. Стотици се бяха събрали около площада на министерствата, в опит да присъстват на общата репетиция на пищната церемония. Повечето от тях са бели и произхождат от заможни класи. Районът обаче беше обграден с големи метални бариери от съображения за сигурност и те не можаха да наблюдават репетицията.

"Малко сме разочаровани, но ще бъде още по-добре наживо след два дни!", заяви пред АФП 49-годишната Силвия Капитал, жителка на столицата Бразилия. Четирима нейни роднини са пристигнали от Рио де Жанейро специално за церемонията.

Амбулантните търговци обаче не се оплакваха: само за час и половина един от тях продал 25 шала в зелено и жълто (цветовете на националния флаг на Бразилия) с лика на президента Болсонаро, по десет реала (2,25 евро) парчето.

По време на репетицията любопитните все пак можаха да зърнат величествените кавалеристи от полка на Драгуните на независимостта, които ще осигуряват ескорта на новоизбрания президент. Тяхното преминаване беше посрещнато с вълна от аплодисменти и викове "Бразилия, Бразилия".

Също като техния новоизбран президент, бивш капитан от армията, привържениците му са запленени от армейския свят и повечето, също като него, смятат, че годините на диктатурата (1964 - 1985 г.) са били от полза за страната. Някои дори спираха войници в маскировъчни униформи за селфита. Други снимаха преминаването на кавалерията, като го предаваха наживо във Фейсбук.