Нови тревожни сигнали около мистериозна болест, която е опасна за децата и свързана с COVID-19 бяха изнесени в международните медии. Те идват от Ню Йорк, където губернаторът на щата Ендрю Куомо заяви, че мистериозната болест е отнела живота на три малки деца и е засегнала още 73 други.

По неговите думи е тревожно нарастване на явление, открито за първи път по-рано тази седмица, цитира американският вестник The New York Times.

Синдромът, възпаление, подобно на токсичен шок, което засяга кожата, очите, кръвоносните съдове и сърцето, може да разболее децата сериозно, като някои пациенти се нуждаят от механична вентилация. Много от симптомите имат някаква прилика с рядко детско заболяване, наречено болест на Кавазаки, което може да доведе до възпаление на кръвоносните съдове, особено на коронарните артерии.

"Заболяването отне живота на трима млади нюйоркчани", каза Куомо по време на ежедневния си брифинг в Манхатън. "Това е ново. Това се развива. Вирусът ни изненадва", каза още градоначалникът, цитиран от БТА.

Досега родителите и експертите по обществено здраве са намерили смятаха, че коронавирусът и болестта, която причинява, COVID-19, до голяма степен пощадява децата от най-лошите последици на заразата, която застигна над 4 милиона по целия свят. 

Притесненията нараснаха, след като 5-годишно дете от Ню Йорк почина от синдрома, който лекарите определиха като "педиатричен мултисистемен възпалителен синдром."

Регистрирани са още няколко случаи в други щати, включително Луизиана, Мисисипи и Калифорния.

Поне 50 случая са докладвани в европейски страни, включително Великобритания, Франция, Швейцария, Испания и Италия.

Губернаторът Куомо каза, че много от децата, някои от тях съвсем малки, не са показали респираторни симптоми, често свързани с коронавируса, когато са приети в болницата, но всички те са имали положителен тест за COVID-19 или неговите антитела.

"Така че все още много се развива ситуацията, но това е сериозна ситуация", добави той.

Щатът ще работи с Нюйоркския геномен център и Университета "Рокфелер", за да определят какво причинява заболяването, което Куомо определи като "наистина тревожно".

"Бяхме останали с впечатлението, че младите хора не са засегнати от COVID-19 и това всъщност беше добра новина", каза Куомо. "Имаме още много да научим за този вирус."

Губернаторът е помолил родителите да бъдат бдителни да търсят симптоми като продължителна температура, силна болка в корема, промяна в цвета на кожата, силни сърдечни и гръдни болки.

Ню Йорк е епицентърът на епидемията от коронавируса в САЩ. На щата се падат повече от една трета от над 77-те хиляди смъртни случая в страната, отбелязват Ройтерс и БТА.