Докато вълната от емоции в Гърция не е утихнала след приемането на закон, предоставящ равни права на еднополовите двойки за сключване на брак, поредица на "Нетфликс" за живота на Александър Велики допълнително разбуни духовете. 

В поредицата античният македонски владетел е представен като хомосексуален, което доведе до изслушване на министъра на културата на Гърция Лина Мендони в парламента. 

Лидерът на ултраконсервативната партия НИКИ Димитрис Нациос зададе въпрос към Мендони какви мерки ще предприеме по отношение платформата заради поредицата, която според него е "мерзка, недопустима, неисторическа (и) пълна с неточности" и "изкривява историческата истина за Александър Велики с цел да привлече вниманието на обществото, като го представя все едно се е намирал в сексуални отношения с най-близкия си приятел Хефестион".

"В поредицата се представя един фалшифициран исторически наратив, за да прокара подсъзнателно впечатлението, че хомосексуалността е била приета в древността - нещо, което няма никакво основание", казва Нациос, цитиран от АНА-МПА и БТА. 

От своя страна министърката на културата определи филма като "митотворчество с изключително ниско качество и низко съдържание, пълно с исторически неточности". Тя каза, че поредицата, представена като документална, "търси лесен ефект, за да спечели зрители, като използва злонамерени коментари като уж факти".

"Сигурно знаете, че понятието за любовта в античността е широко и многоизмерно. Не можем да интерпретираме нито практики, нито лица, които са действали преди 2300 години, с нашите мерки, нашите норми и опит", продължи Мендони.

Същевременно тя отхвърли идеята гръцката държава да предприеме официални стъпки по отношение на "Нетфликс", като заяви, че цензурата е "характеристика на авторитарните режими, а в Гърция свободата на изкуството е защитена от конституцията".

"Александър Велики вече 2300 г. никога не се е нуждаел от който и да било самозван защитник на историческата му памет или, още по-малко, на личността и нравствения му облик", заяви Лина Мендони.

Партия НИКИ, която има 10 депутати в 300-членния гръцки парламент, наред с крайнодесните "Спартанци" и Гръцката комунистическа партия, е сред политическите сили, които се противопоставиха на внесения от правителството законопроект за признаване правото на еднополовите двойки да сключват граждански брак и да осиновяват деца. Въпреки това вчера той бе приет със 176 гласа "за". 

Днес 28 чуждестранни посолства, акредитирани в Гърция, направиха съвместно изявление, в което приветстваха приемането на закона, предаде в. "Катимерини", цитиран от БТА. 

"Разширяването на основното право на брак за еднополовите двойки е важен етап по пътя към равенство и достойнство във всички наши страни. Празнуваме този исторически момент заедно с народа, парламента и правителството на Гърция", се казва в изявлението.

То беше подкрепено от посолствата на Нидерландия, Белгия, Канада, Испания, Южна Африка, Норвегия, Швеция, Аржентина, Исландия, Португалия, Дания, Франция, Нова Зеландия, Уругвай, Обединеното кралство, Ирландия, Люксембург, САЩ, Колумбия, Австралия, Финландия, Германия, Малта, Австрия, Чили, Мексико, Швейцария и Естония.

Законът дава право на еднополовите двойки да сключват брак и да осиновяват деца и идва след десетилетия на кампании от страна на ЛГБТ общността за равенство на браковете в социално консервативната балканска страна.

Гърция е първата православна държава, приела подобно решение, припомня ДПА.