Повече от 1500 протестиращи се събраха в центъра на Атина в неделя, за да се противопоставят на законодателството, което ще легализира еднополовите бракове в Гърция, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Законопроектът трябва да бъде гласуван в парламента на 15 февруари.

Консервативното правителство на Гърция от партия "Нова демокрация" е вносител на законопроекта, но ще са необходими гласове от центристките и левите опозиционни партии, за да бъде одобрен.

Организаторите на протеста в неделя бяха религиозни групи и описаха законопроекта като заплаха за традиционното семейство. Много от протестиращите скандираха "Долу ръцете от нашите деца".

Мария Сирегела, докладчик на управляващата партия "Нова демокрация", подчерта при започналото на 4 февруари първо четене на законопроекта в парламента, че това е още една голяма реформа, предприета от правителството, предаде тогава АНА-МПА.

По нейните думи, когато проектът бъде приет като закон, Гърция ще стане 37-мата страна в света, която ще въведе в националното си законодателство равенство в гражданския брак. Сирегела отбеляза, че проектозаконът ще осигури достъп до граждански брак за всички гръцки граждани, независимо от сексуалната им ориентация, и ще защити правата на децата, отглеждани от еднополови двойки.

Второто четене е планирано за понеделник, 12 февруари, като целта е проектозаконът да бъде гласуван на пленарно заседание на парламента на 15 февруари. Ако законопроектът бъде одобрен, Гърция ще стане първата православна страна, която легализира еднополовите бракове, посочва АП.

Този дневен ред достигна и Гърция и включва браковете между хомосексуални, каза пред Асошиейтед прес Димитрис Нациос, лидер на крайнодясната и силно религиозна партия НИКИ.

"Гърция е християнска православна страна и нашата традиция не позволява това. (...) Ние познаваме и уважаваме един вид брак: православната християнска сватба. Нашата конституция също не предвижда това, така че този законопроект е противоконституционен и противоречи на нашата вяра в Христос", посочи Нациос.

Партията НИКИ, основана през 2019 г., влезе в парламента през 2023 г., припомня АП. На последните избори през юни тя се класира на шесто място с 3,7 процента от гласовете и избра 10 депутати в 300-членния парламент.

Много еднополови двойки в Гърция, които искат да създадат семейство, в момента се женят в страни, където еднополовите бракове са законни.

Гърция легализира "договорите за съжителство" за еднополови двойки през декември 2015 г. Тя също така разреши промяна на половата идентичност през октомври 2017 г. чрез обикновена декларация, без да се изисква психиатрична оценка и операция за смяна на пола.

Църквата, както можеше да се очаква, се обяви против

Послание от Светия синод на Гръцката православна църква, който единодушно се обяви срещу браковете на еднополови двойки и осиновяването на деца от тях, беше прочетено по време на неделните служби в храмовете на 4 февруари, съобщиха гръцките медии.

В посланието се припомня решението на Синода от 23 януари относно представения от правителството законопроект за правото на еднополовите двойки да сключват брак и да осиновяват деца, който ще има последици за семейното право.

В документа се подчертава, че "Църквата не може да остане безмълвна" по този въпрос, не може да приеме "еднополовия брак", пише новинарския гръцки портал ieidiseis.gr, цитиран от БТА.

"Законопроектът за еднополовите двойки насърчава премахването на бащинството и майчинството и превръщането им в неутрални родители. Всичко това Църквата не може да приеме, защото би предала своята мисия", се посочва в посланието, за което писа и в. "Вима".

Членовете на Светия синод обясняват в документа, че "Църквата не е нито съюзник, нито противник" на правителството, но "има специална кауза, която трябва да бъде уважавана".

"Традиционното християнско семейство се състои от баща, майка и деца и в това семейство децата се развиват, научавайки за майчинството и бащинството, които ще бъдат важни елементи в бъдещото им развитие", посочва Синодът.