Положението заради пожарите в Гърция продължава да бъде усложнено, информират от Министерството на външните работи (МВнР).

В района около Александруполис непрекъснато възникват нови разпръснати огнища по всички села на запад от областта. Фронтовете на пожарите в област Родопи намаляват, като най-големият пожар в момента гори на Папикио орос (Орлица) край малкото населено място Керасия.

Остават действащи огнищата в Дадия, Самотраки, Мелиа, Лептокариа и Сукорахи в Александруполис. В района около Александруполис от ранните часове на 23 август пожарът, който гори от вчера в Кирки и Сикорахи, се е спуснал към района на Авра, където действат противопожарните сили. Огненият фронт, идващ от гористата местност Дадия, се движи към селищата Койла и Мелия, които се евакуират. Има и пожарен фронт в района на Мавропетра. Пожарът на острова Самотраки, който избухна вечерта на 22 август, е локализиран в труднодостъпна местност.

Пожари има и в Агиос Космас, Кавала, като се съобщава и за пламъци в района на Аврамилиа.

По последна информация от 13:30 ч., магистрала "Егнатия" е затворена от пункта за плащане на пътна такса Мести (Μεστη, разположен в близост до Марония) до Александруполис в двете посоки. Струпване на моторни превозни средства, опитващи се да продължат пътуването си към Игуменица, се е образувало на разклона Макри. Препоръките на полицията към туристите като алтернативен маршрут е да влязат в България, да стигнат до Солун през София (ГКПП "Кулата - Промахон") или Нимфея (ГКПП "Нимфея - Маказа") и след това да се насочат към Игуменица.

От вечерта на 22 август КАТ Александруполис препоръчва пътуването за България от Александруполис да се осъществява през националния път Александруполис-Ферес-Суфли-Орестиада-Орменио, посочват от ведомството. МВнР препоръчва поради променящата се обстановка българските граждани да се свързват с КАТ Александруполис на телефон: +302551037111.

От ведомството припомнят, че при необходимост от съдействие българските граждани могат да се обръщат към посолството на България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на страната в Солун на тел.: +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510. Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адресите: [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected] . Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: [email protected]

От посолството на страната ни в Атина съобщиха за БТА, че няма информация за пострадали български граждани от пожарите в Гърция, както и за получени молби за съдействие от наши сънародници в дипломатическите представителства на страната ни.