Докато пожарите в Гърция продължават да нанасят скъпоструващи мащабни щети, огънят в северната част на страната се движи към българската граница, а ветровете затрудняват гасенето.

Активният пожарен фронт в последните часове е между Александруполис и Комотини. Горят дървета в гъста гора във високата част, като отново властите извършват евакуация и изпращат предупреждения по мобилните телефони.

Предупреждението за приближаването на огъня към страната ни отправи заместник областният управител на префектура Родопи Никос Цакилидис, цитиран от БНР. По думите му в района на пожара духа много силен вятър, което го движи в посока българската граница. Пожарникарите, които работят там обаче са категорични, че няма да допуснат стихията да премине на българска територия, прави се противопожарен ров с трактори се.

В Комотини се намира и българският екип от пожарникари и водоносни коли. В българския модул влизат пет пожарни автомобила, два микробуса, оперативен автомобил и 36 пожарникари от Кюстендил, Благоевград, Габрово, Шумен и София. 

Самолети и хеликоптери активно гасят и по въздух. Цяла Северна Гърция е покрита от облаци дим и прах и хората носят маски навън.

Другият мащабен пожар е в област Атика в подножието на планината Парнита. Там трето денонощие се полагат максимални усилия за ограничаване на огъня, но изгоряха много къщи, коли и производствени цехове на фирми. 

Пожарът е достигнал на около стотина метра от булевард Парнитос. Тази нощ гръцките власти са изпратили съобщение за готовност за евакуация в три района край Атина. Стихията стремглаво се движи по посока на столицата. На място работят 260 пожарникари с 13 пешеходни екипа, 77 превозни средства, 6 самолета и 7 хеликоптера. Има и много доброволци.

Пожарът във Филис и Хасия, където има изгорели къщи, е засегнал и райони на юг от Парнита. За районите на Дартиза и на запад от Агия Параскеви и Амигдалеза е издадена заповед за незабавна евакуация на около 700 мигранти от бежанския лагер в Амигдалеза, съобщиха от външното ни министерство.

За щастие, историческият манастир "Св. Преподобни Лука" в префектура Беотия беше спасен. Изгоряла е само една стара сграда, която през последните години е била използвана като склад. Огромни площи с гъста растителност в планината Хеликон (Еликонас) обаче са изпепелени.  

Министерство на климатичните кризи и гражданска защита информира за евакуация на селищата Агия Параскеви, Агиос Йоанис Росос, Амигдалеза и Капота. В района на Лефанто е предприета евакуация в Ано Лиосия, а също така има евакуация към Атики Одос на жителите от района на Софо, Аспропиргос. Възобновил се е и започналият вчера пожар край манастира Клистон, информираха още от МВнР.

NASA/Fire Information for Resource Management System

Актуална картина за разпространението на пожарите може да бъде намерена на специализирания сайт за сателитно следене на пожари на НАСА.

Гражданска защита оценява и днешния ден като рисков за нови пожари. 

Унищожителните пламъци, разпалвани от силния вятър и подхранвани от сухото време през последните месеци и дни, не спират да нанасят мащабни и скъпоструващи за държавата щети, предаде гръцката национална телевизия ЕРТ, цитирана от БТА.

Снимка: БТА/AП

ЕРТ отбелязва, че паричният "резерв (около 1 милиард евро според тазгодишния доклад за бюджета) е изчерпан и са необходими нови средства". Пожарите водят до огромни разходи за бюджета, чийто размер все още е рано да бъде определен, което налага съществена промяна в плановете на правителството в икономическата област, посочва още телевизията.

ЕРТ уточнява, че не става въпрос само за разходите за подпомагане на засегнатите хора и за възстановяване на щетите, но и за производителността в областта на земеделието, животновъдството, туризма. Особено засегнат този сезон е туристическият бранш на островите Родос, Корфу, Самотраки, както и в континентална Гърция. 

Снимка: БТА/AП

По време на пресконференция началникът на гръцката противопожарна служба Янис Пурнарас заяви вчера, че в 32-годишната си служба не е бил свидетел на толкова крайни бедствени условия.

Началникът даде пример с възникването на пожара в Парнита, който е избухнал в 11:56 часа и само пет минути по-късно на мястото е пристигнал летателен апарат за гасене на пожари, а след още две минути на помощ са долетели още четири самолета и въпреки това пожарът се е разраснал. 

Друг пример, който посочи Пурнарас, е че пламъците на остров Родос и в префектура Еврос, Северна Гърция, са преминали през 200-метрови зони за противопожарна защита. 

Сателитни снимки от вчера по обяд показват изпепелени площи с мащаби 617 хиляди декара в Еврос и над 50 хиляди декара около община Фили в Атика. 

Снимка: БТА/AП

Като капак на усложнената пожарна обстановка в Гърция се очаква ветровете да затруднят допълнително овладяването на пожарите, предупредиха от Ситуационния център на българското външно министерство. 

 

Остават в сила препоръките на гръцките власти във връзка с влошеното качество на въздуха в районите в близост до пожарите. Препоръчва се уязвимите групи (възрастни, малки деца и хора с респираторни заболявания) да останат по домовете си при затворени прозорци, предупредиха от Ситуационния център. Актуална информация за качеството на въздуха е достъпна на тук. 

От посолството на България в Атина съобщиха вчера за БТА, че няма информация за пострадали българи от пожарите в Гърция, както и за получени молби за съдействие от наши сънародници в дипломатическите представителства на страната ни.

При необходимост от съдействие български граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и на мобилен телефон: +30 693 70 96 220. Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адресите: em[email protected]; [email protected]; [email protected].