При поредния руски обстрел в Украйна днес са загинали най-малко 10 цивилни граждани. Други 20 души са ранени, предаде Асошиейтед прес, като се позова на съобщение на канцеларията на украинския президент.

Агенцията отбелязва, че това става в момент, когато страната все още се възстановява от предишната вълна от руски ракетни удари и нападения с дронове, добавя БТА.

Губернаторът на Донецка област в Източна Украйна Павло Кириленко каза, че руските военни са използвали фосфорни боеприпаси при обстрела на село Званивка, на около 20 километра от град Бахмут, където през последните месеци се водят ожесточени боеве. При обстрела са били също така нанесени щети на жилищни блокове и на две училища в близкия град Угледар, добави Кириленко.

Руските войски са подновили обстрела и на град Никопол на река Днепър срещу Запорожката атомна електроцентрала. Нанесени са щети на жилищни блокове, газопроводи, електрически далекопроводи и на една хлебарница, съобщават местните власти.

Губернаторът на Луганска област Серхий Гайдай каза, че при украински обстрел срещу две руски бази в окупираните градове Кремина и Рубижне са били убити и ранени десетки руски военнослужещи. Твърденията му не могат да бъдат потвърдени от независим източник, отбелязва Асошиейтед прес.

17 милиарда долара са нужни за възстановяване на разрушеното

Междувременно премиерът на Украйна Денис Шмигал, цитиран от Ройтерс, заяви, че Украйна ще има нужда от допълнително финансиране от 17 милиарда долара за ремонти на енергийната система, за разминиране и за възстановяване на инфраструктурата.

На правителствено съвещание Шмигал каза, че при руските въздушни удари вчера са били поразени пет високолтови подстанции в централната, южната и югозападната част на страната.

Украинската енергийна система пострада тежко в резултат на продължаващите вече четири месеца руски ракетни атаки и нападения с дронове, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

Шмигал каза, че правителството е било домакин тази седмица на среща със западни партньори за съгласуване на финансовата помощ по прозрачен и ефикасен начин.

"Тази година трябва да финансираме огромен бюджетен дефицит от около 38 млрд. долара. Още 17 млрд. долара ще са ни нужни за възстановяване на енергийната инфраструктура, за хуманитарно разминиране, за изграждането на жилищна, за изграждането на критична и социална инфраструктура на мястото на разрушената", отбеляза премиерът.

Правителството обяви също, че създава Държавна агенция за възстановяване и развитие на инфраструктурата. Неин ръководител ще е Мустафа Найем, известен бивш журналист, който от 2021 г. е заместник-министър на инфраструктурата.

Европейският съюз иска да има незабавна отговорност за престъпленията от войната в Украйна

На този фон Европейският съюз иска да има незабавна отговорност за извършването на ужасяващи престъпления във войната в Украйна, заявиха министрите на правосъдието на страните от ЕС, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това заявление бе направено въпреки разногласията на министрите относно методите за това как да се повдигат обвинения с цел съдебно преследване на отговорните за тези престъпления лица, как ще се събират доказателства или ще се финансират компенсациите за нанесените от войната щети.

Министрите на правосъдието на 27-те страни членки на ЕС се срещнаха в Стокхолм, предава БТА.

"Трябва да има безусловна отговорност за извършването на ужасяващи международни престъпления и за бруталността на това, което виждаме в Украйна - ясните и очевидни военни престъпления", каза Саймън Харис от Ирландия.

Министрите обсъдиха събирането на доказателства, както и създаването на нов международен трибунал за съдебно преследване на агресията на Москва.

"Никой, който извършва такива военни престъпления, няма да остане на свобода. Много, много важно е да намерим начин да търсим отговорност от лицата, отговорни за тези престъпления", каза Гунар Стрьомер, министър на правосъдието на Швеция. "Въпросът е как можем да се справим с това по практичен и ефективен начин", допълни той.

Докато представителите на 27-те страни членки на ЕС обсъждаха вариантите, словашкият министър се обяви против създаването на нов орган за съдебни преследвания - нещо, за което неговият белгийски колега настоя конкретно.

"Тези прояви на агресия трябва да бъдат осъдени не само от европейските страни или от САЩ, но и от преобладаващата част от другите страни, в Африка, Латинска Америка и други места", каза Винсент ван Куикенборне.

След нахлуването в Украйна преди повече от 11 месеца, Русия измести фокуса на своята реторика от "денацифициране" и "демилитаризиране" на своята съседка към противопоставяне, според нея, срещу агресивния и експанзионистичен, ръководен от САЩ съюз на НАТО.

По време на инвазията бяха убити хиляди цивилни, милиони хора бяха прогонени от домовете им и цели градове бяха превърнати в развалини. Нападения срещу гражданската инфраструктура на Украйна, включително енергийни съоръжения, са възможни военни престъпления, смята ООН.

Москва, която казва, че провежда "специална военна операция" в Украйна, отрече умишлено да напада цивилни лица или да извършва други военни престъпления.

За компенсиране на Украйна за нанесените й щети, ЕС също така обмисля да използва руски активи, замразени със санкции, което е друга сложна правна дискусия, поставена на масата на преговорите днес.

В момента ЕС смята, че разполага със замразени в чужбина около 33,8 милиарда евро от приблизително 300 милиарда долара активи на Руската централна банка, каза служител на ЕС за Ройтерс, като подчерта, че тези цифри са все още приблизителни.