Американският президент Джо Байдън смята, че руският му колега Владимир Путин е отслабен след бунта на шефа на частната военна компания "Вагнер". Това заяви той пред журналисти в Белия дом преди да замине на посещение в Чикаго. Това е и най-категоричният коментар на американския президента след събитията, предизвикани от Евнгений Пригожин, отбелязва CNN. 

В коментара си обаче Байдън сбърка Украйна с Ирак. Пред камерите на въпрос на репортер дали руският президент е бил отслабен, 80-годишният американски държавен глава каза: "Трудно е да се каже, но той очевидно губи войната в Ирак, губи и войната в родината си". 

Според американския президент, освен това Путин се е превърнал "в нещо като парий за целия свят". "И не е само НАТО, не е само Европейският съюз, това е и Япония", добави той. 

Байдън и екипът му бяха предпазливи в коментарите на събитията около Пригожин, което според CNN се дължи на нежелание да предоставят претекст на Кремъл да твърди, че западен заговор опитва да свали от власт Путин. 

В първите си публични изявления след събитията Байдън се опита да дистанцира Съединените щати от бунта в Русия и каза, че Западът няма нищо общо. 

Въпреки това "Вашингтон поуст" съобщи, че в средата на юни шпионските служби на САЩ са получили информация, според която началникът на наемниците от частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин е планирал въоръжени действия срещу руското министерство на отбраната, което отдавна обвинява за провала на войната в Украйна. Американските служби спешно информирали Белия дом и други правителствени агенции, за да не бъдат изненадани. 

Точното естество и времето на плановете на Пригожин не били ясни до последния момент преди превземането на военен щаб и потеглянето на "Вагнер" към Москва.

Вчера от екипа на Владимир Путин обвиниха американските служби, че са подготвили и подстрекавали метежа на Пригожин. "Разбира се, метежът беше подготвен, подстрекаван от западните разузнавателни служби, защото те знаеха за него няколко седмици предварително", каза пред журналисти ръководителят на Росгвардия Виктор Золотов.