С гаф започна срещата между американския президент Джо Байдън и британския премиер Риши Сунак във Вашингтон. Посрещайки го в Белия дом, Байдън погрешка се обърна към Сунак с "г-н президент", след което се пошегува, че го е повишил. 

"Е, Г-н Президент... Г-н Президент! Току-що ви повиших. Г-н Министър-председател, страхотно е пак да се видим", каза Байдън на 43-годишния Сунак. Британският премиер се засмя на грешката, която не е първа за американския президент в последно време, отбелязва ДПА. 

Сунак, който зае поста през октомври, е в Белия дом за първи път. Американският президент обаче припомни, че се е срещнал няколко пъти с британския премиер през последните месеци - в Сан Диего, Белфаст и Хирошима.

"И сега ще решим всички проблеми на света в следващите 20 минути", пошегува се още 80-годишният Байдън. 

Основни теми на разговорите им бяха войната Русия срещу Украйна и икономическата сигурност. Сред останалите теми бяха сигурността, включително в Азия, Северна Ирландия и изкуственият интелект.  

Снимка: Getty Images

Срещата се провежда в момент, когато западните сили се опитват да установят кой е виновен за разрушаването на язовирната стена на Каховската ВЕЦ в Южна Украйна, наводнило голям район и причинило големи щети. Киев и Москва се обвиняват взаимно за този акт, отбелязва Ройтерс.

Байдън осъди приемането в различни американски щати на закони, ограничаващи правата на представителите на ЛГБТ общността

По време на общата пресконференция с гостуващия му британски премиер президентът на САЩ осъди приемането в различни американски щати на закони, ограничаващи правата на представителите на ЛГБТ общността, предаде Асошиейтед прес. Байдън ги определи като жестоки и бездушни. 

Критиките му бяха насочени по-специално към законите, ограничаващи правата, видимостта и достъпа до здравни грижи за представители на ЛГБТ общността. Представителите на тази общност се чувстват сякаш са подложени на атака, каквато никога не е имало срещу тях, а Белият дом има малко опции за действие. 

Снимка: Getty Images

"Това са нашите деца. Това са нашите съседи", заяви Байдън по адрес на представителите на ЛГБТ общността. "От огромно значение е как ние се отнасяме с всеки в тази страна", допълни той. 

Думите на Байдън дойдоха броени часове след като Белият дом реши да отмени голямо тържество на Южната морава, посветено на месеца на правата на ЛГБТ общността. В тържеството трябваше да участват хиляди хора. То бе отменено заради влошаване на качеството на въздуха заради пожарите в Канада. 

Байдън призова законодателите да приемат закони, които защитават правата на ЛГБТ общността. Той бе обявил това за един от водещите си приоритети по време на предизборната си кампания през 2020 г. Но приемането на тези закон е в задънена улица в Конгреса. 

Президентът се обърна към представителите на ЛГБТ общността с думите: "Вие сте обичани, гласът ви се чува и тази администрация ви подкрепя". Той добави, че неговото правителство работи неуморно, за да се увери, че представителите на ЛГБТ общността са защитени.

Правозащитници говорят за безпрецедентно и опасно увеличение на дискриминаторните закони в различи щати от началото на годината. Над 525 анти-ЛГБТ закони са внесени за обсъждане на местно ниво, докато 70 законопроекта са вече обнародвани. Това е двойно повече в сравнение с миналата година. 

"Трябва да бъде постигнат консенсус относно бъдещия ръководител на НАТО" 

Джо Байдън заяви също, че трябва да бъде постигнат консенсус относно бъдещия ръководител на НАТО, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. 

Той определи британския министър на отбраната Бен Уолъс, който е потенциален кандидат за поста, като много квалифициран. 

"Може би един британец би могъл да застане начело на Атлантическия алианс", каза Байдън на съвместна пресконференция с британския премиер Риши Сунак. "Трябва да постигнем консенсус в НАТО", допълни той. 

Удълженият мандат на настоящия ръководител на НАТО Йенс Столтенберг изтича през октомври. 

Нова "Атлантическа декларация"

Президентът на САЩ и британският премиер подписаха нова "Атлантическа декларация" за укрепване на двустранното икономическо партньорство, предадоха Ройтерс и Франс прес. Тя предвижда засилване на сътрудничеството между Съединените щати и Обединеното кралство с цел справяне с най-големите икономически предизвикателства.

Съгласно плана Вашингтон и Лондон ще укрепят своите вериги за доставки и ще разработват технологии на бъдещето, съобщиха от канцеларията на Сунак, цитирана от Ройтерс. САЩ и Великобритания също така договориха ново партньорство в областта на използването на атомната енергия за цивилни цели. Освен това всяка от двете страни ще инвестира в индустрията на другата. 

Снимка: Getty Images

Новото икономическо партньорство между Съединените щати и Обединеното кралство има за цел да отговори на големите геополитически предизвикателства на нашето време, най-вече на амбициите на Китай, отбелязва Франс прес. Особен акцент е поставен върху сътрудничеството в отбранителната промишленост и снабдяването с метали, необходими за енергийния преход. 

Британският премиер обяви, че с американския президент са се договорили още да работят заедно за безопасността на изкуствения интелект (ИИ), предаде още Ройтерс. 

"Обединеното кралство очаква с нетърпение да бъде домакин на първата световна среща на върха за безопасността на ИИ по-късно тази година, за да можем да се възползваме от необикновените възможности на тази нова технологична ера, и да го направим с увереност", каза Сунак. 

Байдън от своя страна даде да се разбере, че Украйна ще получава "необходимите средства" за своята отбрана "колкото е необходимо", съобщи Франс прес.