Русия атакува с дронове тази нощ Киев, като взривове са отеквали из украинската столица и околностите ѝ в продължение на близо два часа, предаде Ройтерс. Отломки от дроновете са падали в централни квартали на града, допълва агенцията, като цитира местни представители.

Мащабът на атаката не е могъл да се определи своевременно, посочва още Ройтерс. Сътрудници на агенцията са чули поне пет взрива из Киев, а кадри в украинските медии показват редици повредени автомобили.

Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи, че един човек е ранен в историческия квартал "Подил", а пожар е избухнал в близост до един от градските паркове.

Освен в "Подил", парчета от дронове са паднали в кварталите "Дарницки", "Соломянски", "Шевченковски" и "Святошински", информират Кличко и градската военна администрация.

В квартал "Шевченковски" отломките от дрон са предизвикали пожар в апартамент, но той е бил бързо потушен. Няма информации за ранени там, написа в приложението "Телеграм" Сергий Попко, началник на Киевската военна администрация.

Ройтерс отбелязва, че за момента няма коментар от руска страна. Агенцията напомня, че в сряда руска атака уби 17 души в източния град Константиновка.

Руското министерство на отбраната междувременно заяви, че въоръжените сили на Русия са унищожили три катера на украинската армия.

ТАСС уточнява, че според ведомството моторните лодки са производство на САЩ - "Уилард сийфорс". Те са били унищожени от морската авиация на Черноморския флот на Русия в близост до Змийския остров (територия на Украйна в Черно море, отстояща на около 50 километра от делтата на река Дунав).

Министерството на отбраната на Русия информира също така, че руската противовъздушна отбрана е унищожила рано тази сутрин и осем украински дрона над Черно море в близост до анексирания от Русия през 2014 г. Кримски полуостров. Ройтерс уточнява, че не е имало коментар и от двете страни.

Украинският президент Володимир Зеленски каза във вечерното си видеобръщение, че страната му вече се подготвя за втората зима на войната, предаде ДПА, като се позова на днешното му редовно видеообръщение.

"Сега всички в обществения сектор и местните органи на властта трябва да направят всичко възможно, а когато е необходимо - дори невъзможното, за да помогнат на Украйна да издържи зимата и да запази пълната си функционалност", каза Зеленски.

"Противовъздушната отбрана, подготовката на енергийния сектор, социалната система, съответните пакети на помощта от партньорите - всички официални представители и командири имат ясни задачи", добави той, като заяви, че президентската канцелария и правителството ще получават ежедневно актуална информация за постигнатия напредък.

Миналата зима Русия нанесе големи щети на енергийната инфраструктура на Украйна чрез ракетни нападения и атаки с дронове, което остави много хора в страната без постоянно електрозахранване. Според украинското министерство на енергетиката обаче през последните няколко месеца са били извършени мащабни ремонти.