Норвежката полиция е поставила системи за засичане на дронове на офшорни платформи за добив на петрол и газ след инциденти в последно време, предаде Ройтерс, позовавайки се на местното издание "Ве Ге", съобщи БТА.

Този ход е част от по-широкообхватно подсилване на сигурността, след като миналата седмица бяха нанесени щети на тръбопроводите "Северен поток". През последните седмици петролни компании съобщиха за скок в броя на забелязаните неидентифицирани дронове и норвежкият Орган за петролна безопасност предупреди на 26 септември, че има риск от злополуки или дори умишлени атаки.

Норвежката полиция заяви, че детекторите са били монтирани, за да бъдат идентифицирани противозаконните дронове, а също така и за да послужат като средство за възпиране. Тя отказа да коментира на колко точно от над 90-те норвежки платформи за добив на петрол и газ са били поставени детектори, тъй като не иска да "разкрие своя капацитет на потенциални опоненти".

Норвегия е най-големият доставчик на газ в Европа и един от основните производители на петрол в света, отбелязва Ройтерс. През последната седмица скандинавската държава разположи патрули от своя военен флот, ВВС и войници около офшорните си петролни находища и пристанищни терминали в отговор на течовете от "Северен поток", които някои страни смятат, че се дължат на саботаж. В петък Норвегия също така обяви, че ще получи помощ от Великобритания, Германия и Франция за офшорните патрули.

В събота норвежкият премиер Юнас Гар Стьоре посети офшорна платформа, за да успокои опасенията сред работниците, предизвикани от забелязаните дронове и течовете от "Северен поток", въпреки че правителството каза, че няма информация за конкретни заплахи.