Невижданият никога преди и след това гигант умира едва на 22 години, след инцидент, свързан с ръста му.

Роберт Уодлоу е роден на 22 февруари 1918 година в град Алтън, щата Илиноис. Появява се на бял свят с напълно нормални размери. Скоро обаче започва да расте много бързо - 6-месечен той тежи 13 кг – двойно повече от връстниците си. В детската градина 5-годишният Робърт носи дрехи, шити за 17-годишно момче. А когато е на 8 години всички вече знаят, че той ще стане буквално великан -  със своите 183 см е по-висок от баща си с 1 сантиметър.

На 9 години "малкият" е израснал до 188 см и тежи 82 кг и е толкова силен, че може да качва татко си на ръце по стълбата в къщата им. Налага се в училище за него да бъде изработен специален огромен чин - когато завършва средното си образование той вече е висок невероятните 2,7 м.

Оказва се, че те се дължат на заболяване на хипофизната му жлеза - тя е хиперактивна и неуморно "работи".

Ръстът му създава на Робърт много проблеми. Заради височината си той не може да ходи нормално и е принуден да носи шини-скоби на краката си. Крайниците му пък постоянно изтръпват. А за да има с какво да стъпва, са му нужни специално изработени гигантски обувки, всяка от които струва по 100 долара - носи обувки 78 номер

Невижданата му височина го превръща в национална знаменитост, която наричат "Нежния гигант". През 1936 година гастролира из САЩ с цирка на братя Ринглинг, а през 1938 - прави промотур за InterCo. Участва в реклами на шивашки предприятия, които изработват за него дрехи с "нечовешки" размери безплатно. В едно интервю, запитан дали се дразни, когато хората го гледат изумено, той спокойно отговоря:

"Поглеждам на това отвисоко“.

Не след дълго обаче се случва трагедия. Докато е на Националния горски фестивал в Манисти, Мичиган, една от металните скоби наранява глезена на Робърт. Раната се инфектира, получава се сепсис и лекарите не успяват да го спасят. На 15 юли 1940 г. той умира в съня си само на 22-годишна възраст, с ръст 2,72 м и тегло почти 223 кг. 18 души носят ковчега му, който тежи над 450 кг.
Семейството му решава да унищожи повечето негови вещи, опасявайки се, че хората ще започнат да ги събират и показват по панаирите.

Три години преди смъртта си той е официално обявен в рекордите на Гинес за най-високия човек в света. В чест на Робърт Уодлоу в родния му град е издигната негова статуя в естествен размер.




Още рекордьори

Вторият най-висок човек, записван в книгата на Гинес, е турчинът Султан Кьозен - 251 см, който и до момента държи рекорда. Причината за невероятния му и при него е заболяване на хипофизата, но лекарите успяват да го излекуват и той не расте повече. Въпреки гигантския си ръст, през 2013 година Кьозен среща любовта на живота си - по ниската с цели 80 см Марве Дибо. И двамата се женят. 
През 2014 година, когато турчинът беше на 32 години, се срещна с най-ниския човек света - 76-годшния непалец Чандра Бахадур Данги, който е едва 54,6 см.

В рекордите на Гинес фигурират и още двама дългучи, също американци, живели в началото на миналия век. И двамата са били високи 248 см. 

Бърнард Койн е роден през 1897 година. Заради заболяването си - инфантилен гигантизъм, продължава да расте през целия си живот. Не е ясно колко висок би могъл да стане, ако беше доживял до преклонна възраст. Умира през 1921 г.

Дон Кeлър е роден на 1 септември 1925 година в САЩ. Аномалиите в растежа му започват да се проявят на 10 годишна възраст. Необузданият растеж се дължи на заболяването акромегалия, което се характеризира с повишена секреция на хормона на растежа. Той обаче живее по-дълго, умира през 1969 г.

Най-високата жена в света пък е Зенг Джилиан от Централен Китай. Родена на 26 юли 1964 г., на 4 годинки вече е цели 156 см. През годините нараства до 247 см.