Нигерската хунта обяви снощи, че назначава за премиер бившия министър на финансите Али Махаман Ламин Зейн, предаде Франс прес и БТА.

Превратаджиите съобщиха това с изявление по националната телевизия, в момент, в който международната общност се опитва да възстанови конституционния ред в Нигер.

През 2001 г. бившият президент Мамаду Танджа назначи Али Махаман Ламин Зейн за ръководител на кабинета си, а през 2002 г. - за министър на финансите, за да се справи със сложната икономическа и финансова ситуация в Нигер.

Али Махаман Ламин Зейн беше финансов министър до свалянето на Мамаду Танджа с държавен преврат през 2010 г., припомня Франс прес.

Американските програми за помощ за правителството на Нигер, които бяха преустановени заради военния преврат в африканската страна, са на стойност над 100 милиона долара, каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър, цитиран от Ройтерс.

Снимка: БТА/АР

По думите му тези програми включват помощи за развитието, сигурността и правоохранителната дейност.

Общо "стотици милиони долари" американски помощи за Нигер са изложени на риск, ако хунтата не възстанови на власт избраното правителство, каза още Милър.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ изтъкна, че между 5 и 7 август американски представители са се свързвали със сваления президент на Нигер Мохамед Базум и външнополитическото ведомство "поддържа контакти с лидерите на други страни в региона", отбелязва ТАСС.

Снимка: БТА/АР

Виктория Нюланд посети Нигер за среща с превратаджиите

Изпълняващата длъжността заместник държавен секретар на САЩ Виктория Нюланд заяви, че е посетила нигерската столица Ниамей и че е провела "откровени и трудни" разговори с представители на нигерската хунта, предаде Ройтерс.

В телефонен разговор с журналисти Нюланд каза, че на срещата представителите на хунтата не са проявили интерес към призивите на САЩ за възстановяване на демократичния ред в Нигер и че ѝ е било отказано да се срещне със сваления нигерски президент Мохамед Базум.

Нюланд каза още, че на срещата си с превратаджиите е искала ясно да им каже какво е изложено на риск в отношенията между САЩ и Нигер от гледна точка на предоставянето на икономическа и други видове помощ, ако демокрацията в африканската страна не бъде възстановена. Високопоставената американска представителка изтъкна, че е искала да проведе искрен разговор с хората, отговорни за поставянето под въпрос на демократичния ред в Нигер, и да види дали е възможно възникналите въпроси да бъдат решени.

Снимка: БТА/АР

Виктория Нюланд заяви, че се е срещнала със самопровъзгласилия се началник на отбраната на Нигер Муса Салау Барму и с трима други военни командири.

"Разговорите бяха изключително откровени и на моменти трудни, защото ние настояваме за решение, което да е продукт от преговори (...) Те са доста твърди в гледната си точка за начина, по който искат да действат занапред, и той не е в съответствие с конституцията на Нигер", изтъкна Нюланд.

Разговорът на Нюланд с Барму и неговия екип е продължил два часа, като е имало и някои странични беседи, отбелязва Ройтерс.