Военната хунта в Нигер оповести в неделя, че затваря въздушното пространство над страната до второ нареждане, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Като аргумент хунтата посочи заплахата от военна интервенция на страните от Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС), след като лидерите на военния режим в Нигер отхвърлиха ултиматума да върнат на власт сваления президент Мохамед Базум.

По-рано в неделя хиляди привърженици на хунтата се събраха на стадион в столицата на Нигер Ниамей, за да изразят подкрепата си за решението за отхвърляне на ултиматума, който изтече вчера.

Евентуална военна интервенция обаче би била усложнена от обещанието на военните режими в съседните Мали и Буркина Фасо да се притекат на помощ на хунтата в Нигер при необходимост.

Вчера Италия съобщи, че е намалила броя на военните си в Нигер, за да освободи място за италиански цивилни, които може да се нуждаят от защита в случай на влошаване на ситуацията със сигурността.

На 27 юли в съответствие с вече познат сценарий за Западна Африка група военни в Нигер, нарекли себе си Национален съвет за съхранение на отечеството, направиха обръщение по националната телевизия, в което обявиха, че са отстранили президента Мохамед Базум и са свалили от власт законно избраното правителство.

Още на следващия ден по улиците на Ниамей излязоха демонстранти, които изразиха подкрепата си за новото ръководство на страната. Хората проведоха шествия по улиците на Ниамей, за да покажат, че подкрепят генерал Абдурахман Чиани и неговата хунта. Според съобщения в медиите демонстрантите са последвали призива на сдружения, подкрепящи гражданското общество.