Лидерът на западноафриканския клон на джихадистката групировка "Ислямска държава" Абу Мусаб ал Барнауи е мъртъв, обяви днес най-висшият нигерийски военен, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Мога авторитетно да потвърдя пред вас, че Абу Мусаб е мъртъв", каза пред репортери в президентската резиденция в столицата Абуджа началникът на нигерийския щаб на отбраната генерал Лъки Ирабор. Той не даде подробности.

"Западноафриканската провинция на Ислямска държава" е разклонение на ислямистката групировка Боко Харам, която от 12 години воюва срещу нигерийските въоръжени сили. Двете радикални фракции впоследствие влязоха в конфликта помежду си, отбелязва Ройтерс.

Конфликтът в Нигерия между ислямистките бунтовници и армията, който се пренесе и на територията на съседните Чад и Камерун, причини смъртта на около 300 хиляди души и направи милиони други зависими от хуманитарната помощ.

Ал Барнауи отначало беше част от групировката Боко Харам, оглавявана от Абубакар Шекау, който през 2015 г. се закле във вярност на "Ислямска държава". На следващата година обаче "Ислямска държава" обяви Ал Барнауи за свой лидер в Западна Африка, припомня Ройтерс.

Шекау се противопостави на понижението си и двете групировки се отделиха една от друга. Ал Барнауи прехвърли своите бойци по бреговете на езерото Чад, където те укрепиха своите позиции.

През юни тази година Ал Барнауи обяви в аудиозапис, че съперникът му Шекау е загинал, след като детонирал взривно устройство, докато бил преследван от бойци на "Западноафриканската провинция на Ислямска държава" след сражение.

След смъртта на Шекау нигерийските въоръжени сили обявиха, че хиляди бойци на Боко Харам са им се предали.

В предишни години нигерийските власти погрешно на няколко пъти обявяваха смъртта на Шекау.

"Дейли тръст", вестник от Северна Нигерия, съобщи, че Ал Барнауи е загинал в края на август, като се позова на неназовани източници. Изданието посочи, че различните източници дават различни версии за смъртта му.

Нигерийските власти не дадоха повече информация.