Американски гражданин, отвлечен в западноафриканската страна Нигер по-рано тази седмица, е бил освободен днес при светкавична операция от американски спецчасти в съседна Нигерия, където е бил държан за заложник от "въоръжени мъже", съобщи Пентагонът, цитиран от Асошиейтед прес и Ройтерс.

"Американският гражданин е в безопасност и е под грижите на Държавния департамент", се казва в съобщението и се добавя, че при операцията няма пострадали американски военни. Държавният департамент потвърди днешната операция, като поясни, че тя е била проведена в северната част на съседна Нигерия.

Филип Натан Уолтън бе отвлечен от своята ферма в Масалата, Южен Нигер, във вторник сутринта, след което похитителите му поискаха откуп от бащата на мъжа, мисионер.

Американски официален служител, пожелал анонимност, каза, че няма твърди индикации, че отвличането на Уолтън е свързано с тероризъм и че то по-скоро е имало за цел получаване на откуп. Но служителят добави, че американското правителство се е опасявало, че заложникът може да бъде предаден на друга терористична група, или че случаят може да се проточи твърде дълго.

Според него Уолтън сега е върнат в Нигер, а откуп не е платен.

Отвличания и убийства

В последно време в Нигер зачестяват атаки от екстремисти, свързани или с "Ислямска държава", или с "Ал Кайда".

Друг американец - Джефри Удки, хуманитарен работник, отвлечен през октомври 2016 г. в Абалак и след това прехвърлен в Мали, още е в ръцете на похитителите си.

През септември 2019 г. президентът на Нигер Махамаду Исуфу увери, че Удки е жив и е в добро състояние.

Няколко западни заложници остават задържани в Сахел (граничната зона в Африка между Сахара на север и по-плодороден район на юг), след освобождаването в началото на октомври в Мали на французойката Софи Петронен и двама италиански заложници.

През август шестима френски хуманитарни работници и двама нигерци бяха убити на 60 километра от Ниамей, в природен резерват. За нападението пое отговорност групировката "Ислямска държава".

Нигер - много бедна държава от Сахел е обект на непрекъснати джихадистки атаки, взели стотици жертви.

Заедно със съседите си Мали и Буркина Фасо, Нигер е в центъра на огромен район, в който върлуват джихадистки групировки, заклели се във вярност на "Ислямска държава" или съперника й "Ал Кайда" в ислямски Магреб.

Там са разположени около 5100 френски войници от антитерористичните сили "Бархан".

Нигер е изправен и пред нападенията на нигерийската ислямистка групировка "Боко харам" по югоизточната си граница. Освен смъртоносни набези, "Боко харам" увеличава и отвличанията на местни жители, освобождавани срещу откуп.