Нидерландският генерал Ханс Лейтенс оглави граничната агенция на ЕС Фронтекс. Петдесет и девет годишният Лейтенс бе избран от управителния съвет за петгодишен мандат, съобщи ДПА, като се позова на съобщение на Фронтекс.

Той заменя на поста латвийката Ая Калная, която пое поста през юли след оставката на предшественика си Фабрис Лежери, обвинен от правозащитни групи, че не е успял да спре незаконното изтласкване на мигранти. Службата на ЕС за борба с измамите ОЛАФ заяви в петък, че разследва Фронтекс, без да дава повече подробности. 

Калная заяви, че е "уведомена от ОЛАФ, че съм лице, което буди безпокойство в случай, който се състои от две отделни събития". "Ще сътрудничи на ОЛАФ изцяло, открито и безусловно за изясняване на фактите", заяви още Калная.

Предишният началник на Фронтекс, французинът Фабрис Леджери, подаде оставка в края на април, след като срещу него и служителите му бяха отправени сериозни обвинения. Твърди се, че ръководството на агенцията е прикривало факта, че гръцките граничари са възпрепятствали бежанци, опитващи се да стигнат с лодки до бреговете на Гърция и са ги връщали в открито море - незаконна практика съгласно международното право.

Снощи Лейтенс беше поздравен от еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон, която благодари на Калная "за отличното ѝ ръководство в един труден период".

"Ангажирани сме да продължим да подобряваме управлението на Фронтекс, за да защитим най-добре външната граница на ЕС", заяви Йохансон.

Лейтенс е генерал от нидерландската армия и е бил командир на граничната и военна полиция. Длъжността му във Фронтекс е с петгодишен мандат.