От "Български възход" защитиха с декларация внесеното от групата проекторешение, с което настояват парламентът да задължи премиера и министрите в рамките на Съвета на Европейския съюз да гласуват против всички предложения и инициативи на Кралство Нидерландия. Това е реципрочна мярка спрямо необоснованите решения на правителството на Нидерландия за блокиране членството на България в Шенген и политиката, прилагана към нашата страна и сънародниците ни, заяви от трибуната депутатката Надежда Самарджиева.

Българската държава трябва да започне да се държи адекватно, това означава за нас реципрочност, обясни тя.

Самарджиева предупреди, че "единството на ЕС е поставено на карта" и заключи, че двойните стандарти са недопустими, тъй като от няколко години всички европейски органи декларират, че страната ни е готова за Шенген с изпълнени критерии.

"Ако нидерландското правителство е право, защо всички европейски институции ни подкрепят", попита Самарджиева. По думите й, когато има твърдения, че българската граница може да се премине срещу сумата от 50 евро, то това трябва да бъде доказано.

"Докато българските гранични полицаи пазят с живота си границите на България и на Европейския съюз, хиляди мигранти доста свободно преминават средиземноморските шенгенски граници на съюза и съставляват основната маса от незаконна миграция в Европа", смята Самарджиева.

Тя изреди и "български политически грешки", които седят зад решението на нидерландската страна. Самарджиева отбеляза беззъбата и угодническа позиция на наши политици. "Това решение е и провал на европейските политически семейства, къде е българското лоби в ЕП", попита депутатката от БВ. 

"В сложната геополитическа ситуация днес това решение е успех за всички онези, които искат по-слаб, по-разединен и по-колеблив Европейски съюз", обобщи Надежда Самарджиева.