Ако Нидерландия продължава да се противопоставя на присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство, е възможно тя да не получи ръководния пост на европейската агенция за граничен контрол Фронтекс, пише нидерландският вестник "Алгемен дагблад", цитиран от БТА.

Нидерландският генерал Ханс Лайтенс днес ще представи кандидатурата си за ръководител на Фронтекс пред Европейския парламент. Агенцията за граничен контрол не е свързана с разширяването на Шенген, но заради позицията на Нидерландия по темата има настроения в парламента против това ръководния пост във Фронтекс да бъде поверен на нидерландец, посочва изданието.

Нидерландия е единствената страна, която продължава да се съпротивява срещу това България и Румъния да бъдат приети в Шенген. По преценка на Европейската комисия двете страни са изпълнили условията за присъединяване и българските евродепутати призоваха нидерландския премиер Марк Рюте да промени мнението си, но засега безуспешно. Присъединяването на двете страни към Шенген би означавало, че техните граждани вече ще могат да пътуват без да бъдат подлагани на проверки по вътрешните граници. То ще донесе и ползи за търговията.

"Нидерландия блокира приемането на Румъния и България по политически причини. В крайна сметка експертите казват, че вече няма проблеми. Прочетете доклада на комисията", заяви Драгош Тудораче, румънският вицепредседател на групата "Обнови Европа", в която членуват и нидерландските партии "Демократи-66" и Народна партия за свобода и демокрация.

"Ако нидерландското правителство изиграе решението за Шенген по циничен начин, съществува риск това решение за Фронтекс също да стане политическо, дори да няма никакво съмнение за качествата на кандидата", добави Тудораче.

Българските евродепутати също призоваха Нидерландия да не намесва вътрешната си политика в решението за Шенген в свое писмо до Рюте по-рано този месец. "Решенията за разширяването на Шенгенското пространство не бива да зависят от националния дневен ред на една страна членка", пише в тяхното писмо.

Има граница между изразяването на основателни опасения и блокиране на решение за неопределено време. Тя не трябва да се преминава, заяви Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, помолена за коментар от "Алгемен дагблад".

"Лично аз бих искала Фронтекс да се ръководи от човек с много практически опит и богата биография", каза Елена Йончева за нидерландския вестник. "Но ако нидерландското правителство продължи да включва въпроси, които не са свързани с Шенген, в дебата за Шенген, ще се случи така, че това несправедливо решение да провокира подобни контрареакции в други области." Нидерландия държи като заложник на вътрешните си интереси не само България, но и целия ЕС, добави Елена Йончева.

Решението на Съвета на ЕС в началото на декември трябва да бъде взето с единодушие. От Нидерландия и Австрия постъпват сигнали и коментари, че се колебаят. Затова е необходимо политиците в България активно и спешно да потърсят колегите си от сестринските партии в ЕС, пред които да заявят, че страната ни отдавна е изпълнила всички изисквания за Шенген, смята Елена Йончева.

Допреди няколко дни в Швеция също имаше несигурност дали да подкрепи България и Румъния. Шведските социалдемократи, които са от решаващо значение за мнозинството в парламента, обаче, вече информираха българските си колеги в ЕП, че са положително настроени към разширяването на зоната.