"Позицията на Нидерландия за България в Шенген няма нищо общо с върховенството на закона у нас. Те търсеха аргумент, с който да наложат вето по вътрешнополитически техни причини. Нидерландия наложи повече от вето. Страната поде кампания за сваляне на въпроса от дневния ред. Истината е, че Нидерландия е в изолация в Европейския съюз по този въпрос, не ние". Това коментира пред БНР служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

И посочи, че част от стратегията на Нидерландия е била да постави въпроса за разделянето на България и Румъния: "Това юридически не е възможно, тъй като Европейският съюз и Съветът бяха подготвили общо решение за България и Румъния, което беше консултирано с Европейския парламент. За да се случи, трябва време. Политически не е възможно, тъй като никой, освен Нидерландия, не застъпваше тази позиция. Технически е невъзможно зароди това, което представлява българо-румънската граница".

Зарков подчерта, че служебното правителство е върнало темата "Шенген" в дневния ред на страната.

"Това беше ясна заявка на България за продължаващата и все по-дълбока интеграция в Европейския съюз. България не е в позиция на обясняващ се, а на страна, изпълнила изисквания и предявила заявка за изпълнение на правата си. Имаме основание да мислим, че догодина крачката към Шенген ще бъде завършена... По-голям шанс ще имаме, ако продължим да отстояваме позицията си заедно с Румъния".

Той коментира и ситуацията в БСП:

"Позицията на Явор Божанков по отношение на украинския конфликт е ясна от преди. Беше ясна на ръководството на БСП и тези, които днес го изключиха, онзи ден го поставиха за водач на листа. Той им беше интересен, защото беше един от най-яростните критици на президента и на служебното правителство. Това показва как се работи в БСП - харесват Божанков, когато плюе по някого, но не го харесват, когато заявява собствената си позиция... БСП непрекъснато отлъчва и изключва хора, а не привлича. Партията ще продължи да губи влияние".

Коалицията "БСП за България" изключи Явор Божанков от парламентарната си група

Крум Зарков е категоричен, че няма никакво основание да се твърди, че служебното правителство връща модела "Борисов" на власт или се държи като бухалка.

Според него този Изборен кодекс не бива да влиза в сила, "защото е вреден, тъй като не само връща хартиената бюлетина, а подлага под съмнение целия изборен процес".