България е готова и е изпълнила всички технически изисквания за Шенген много отдавна. Така бившият външен министър Ивайло Калфин коментира в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по Нова нюз.

По думите му аргументите и на Нидерландия, и на Австрия са несериозни. "Те са несъстоятелни, несъдържателни и неясни. Факт е, че нямат аргументи", коментира още Калфин.

Бившият първи дипломат на страната ни коментира и напредъка на друга европейска държава - Хърватия. "Хърватска винаги е вървяла по малко по-различна пътека. Тя ще ни изпревари за Шенген, ще ни изпревари и за еврозоната. Очевидно, че тази страна по-добре стои в Европейския съюз - мисля, че по исторически причини", каза още Ивайло Калфин.

В четвъртък ЕС по правосъдие и вътрешни работи отхвърли с 25 гласа "за" и два "против" предложението България и Румъния да се присъединят към Шенген, съобщиха български дипломати, участвали в заседанието. Очаквано Хърватия получи зелена светлина и влиза в Шенген на 1 януари 2023 г.

Австрия и Нидерландия гласуваха срещу присъединяването на България и Румъния, но обявиха, че виждат възможност за положително развитие следващата година.