Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен изрази подкрепата си за присъединяването на България към Шенген в телефонен разговор с президента Румен Радев. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Тя открои постигнатите от страната ни резултати в охраната на границите на Европейския съюз (ЕС), въпреки силния миграционен натиск.

По време на разговора Радев изрази очакването резултатите по охрана на границите да бъдат признати от всички европейски партньори и страната ни да се присъедини в най-скоро време към Шенгенското пространство.

Свързаността е от ключово значение в условията на криза и прекъснати или силно затруднени вериги на доставки, затова улесняването на комуникацията между страните членки от Европейския съюз в Югоизточна Европа чрез разширяването на Шенгенското пространство следва да бъде приоритет, подчерта президентът.

По време на разговора бяха обсъдени и предприетите от служебното правителство действия за справяне с последиците от икономическата криза за гражданите и бизнеса, и за гарантиране на макроикономическата и финансова стабилност на България.

На 8 декември Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи ще гласува с две отделни решения за разширяването на Шенген. Това се посочва в дневния ред за предстоящото заседание.

Предвижда се министрите да гласуват за приемането на България и Румъния в едно решение, както и за Хърватия с второ решение. За одобряване на решението се изисква единодушие.

По-рано днес вицепремиерът Иван Демерджиев съобщи, че е разговарял в Брюксел с вътрешния министър на Австрия Герхард Карнер, с представител на Швеция и с комисаря по вътрешните работи Илва Йохансон по въпроса за присъединяването на България към Шенген.

Комисар Йохансон ни посъветва до 8 декември да положим всички необходими усилия. Вярваме, че можем да постигнем успех, заяви вицепремиерът по повод очакваното гласуване в Съвета на ЕС за разширяването на Шенген с нашата страна, Румъния и Хърватия, заяви Демерджиев.

Нито Австрия, нито Швеция заявиха категорични позиции срещу присъединяването ни в момента, но имат изисквания, искат информация, време, дебат, трябва решение на парламента в Швеция. Досега Нидерландия не посочва никакви конкретни причини за своите резерви, отбеляза вицепремиерът.

На 16 ноември Европейската комисия призова Съвета на ЕС да вземе необходимите решения без допълнително забавяне, за да позволи на България, Румъния и Хърватия да участват пълноценно в Шенгенското пространство.

На 18 ноември австрийското министерство на вътрешните работи съобщи, че страната се противопоставя на премахването на проверките по границите на България, Хърватия и Румъния, предаде ДПА, цитирайки вестник "Курир".

В Шенгенското пространство, което обединява 26 страни, до голяма степен няма гранични проверки и това позволява на хората да пътуват, работят и живеят в друга държава без визи или разрешителни. България, Румъния, Хърватия, Ирландия и Кипър са единствените страни от ЕС, които не са част от Шенгенското пространство, което включва и държави, които са извън ЕС - Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн.