Зелените в Австрия не подкрепят налагането на вето от страна на Виена срещу присъединяването на Румъния и България към Шенген. Това беше подчертано от вицеканцлера и лидер на Зелената партия Вернер Коглер с оглед на заплахите за налагане на вето от страна на министъра на вътрешните работи Герхард Карнер и канцлера Карл Нехамер (и двамата от АНП). "И до днес Австрия официално подкрепя присъединяването към Шенгенското пространство на Румъния и България, както и на Хърватия", казва Коглер пред в. "Тиролер Тагесцайтунг".

Той е казал на министъра на вътрешните работи, че по-малкият коалиционен партньор не подкрепя линията му. "От друга страна, трябва да се каже, че ако съществува шенгенска граница, контролът трябва да се извършва и там", казва той.

Преди това откритата критика на Карнер към Шенгенското пространство, което по принцип не подлежи на граничен контрол, с оглед на големия миграционен натиск върху Австрия, както и заплахата му за налагане на вето срещу присъединяването на Румъния, България и Хърватия към Шенгенското пространство предизвикаха вълнение. По-късно канцлерът Нехамер постави заплахата срещу Хърватия в съвсем друга перспектива: "Ние ще подкрепим пътя на Хърватия към Шенгенското пространство и същевременно ще бъдем много критични към усилията на България и Румъния", заяви Нехамер в Загреб в сряда.

Румънският министър на вътрешните работи Лучиан Боде наскоро пътува до Виена, за да промени мнението на Карнер по време на лична среща, а българският му колега Иван Демерджиев разговаря с министъра от АНП по телефона. Румъния твърди, че само няколко мигранти преминават през страната на път за Австрия.

Министрите на вътрешните работи на ЕС ще обсъдят нарастващите проблеми с незаконната миграция на специална среща в Брюксел днес. Целта е преди всичко да се разсее спорът за приемането на бежанците, които се качват на кораби на спасителни организации в Средиземно море и след това се насочват към ЕС. Обсъждането на разширяването на Шенген, повдигнато от министъра на вътрешните работи Герхард Карнер, не е включено в дневния ред.

Министрите може и да повдигнат въпроса за Шенген, но истинският дебат ще се проведе едва в началото на декември, заявиха дипломати в сряда. Миналия петък Карнер даде ясно да се разбере, че Австрия отхвърля желаното от Европейската комисия разширяване на Шенгенското пространство с България, Румъния и Хърватия.

Наскоро Италия отказа да разреши на кораб с бежанци да влезе в пристанище, което го принуди да отплава за Франция. Правителството в Париж е възмутено от това и посочва, че спасителните кораби всъщност имат право да отплават до най-близкото пристанище. От друга страна, Италия разкритикува липсата на солидарност от страна на другите държави от ЕС при приемането на бежанци и поиска по-голяма подкрепа. Освен това екипажите на спасителните кораби са обвинявани, че с операциите си в Средиземно море насърчават бизнеса на контрабандните банди. Напоследък те превозват хора от Тунис, Египет и Бангладеш по опасния маршрут към ЕС.

В основата на разговорите между министрите на вътрешните работи ще бъде планът за действие, представен от Комисията на ЕС миналия понеделник. По-специално, тя предвижда засилване на сътрудничеството със страните на произход и транзит и стартиране на нова програма за борба с контрабандата на хора в Северна Африка. Международната морска организация би могла да изготви специална рамка и насоки за разполагането на частни морски спасителни кораби, които многократно докарват стотици мигранти до европейските пристанища.

Чешкото председателство на ЕС иска също така да повиши осведомеността на министрите на вътрешните работи на ЕС относно евентуалното приемане на повече разселени лица от Украйна. Понастоящем десет милиона души в Украйна са без електричество и без отопление - и то при зимни температури от минус пет градуса и сняг. ЕС трябва да бъде подготвен за нови бежанци от Украйна и за начините, по които те могат да бъдат настанени, заяви дипломат, цитиран от "Тиролер Тагесцайтунг".