Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заплаши всички членове на "Хамас" в Газа и извън анклава в телевизионна реч, излъчена снощи, предаде ДПА.

"Всички членове на "Хамас" са обречени - над земята, под земята, в Газа и извън Газа", заяви Нетаняху. Израел води "борба за своето съществуване", добави той, цитиран от БТА.

Хиляди терористи вече са били убити след клането, извършено от ислямисткото движение "Хамас" на 7 октомври и това е "само началото", каза още израелският премиер.

"Подготвяме се за сухопътна атака. Няма да кажа кога, как и колко", каза Нетаняху относно широко очакваната сухопътна офанзива в Газа.

Военният говорител Даниел Хагари заяви, че израелските военновъздушни сили продължават да атакуват цели в Газа в подготовка за сухопътна офанзива. Това включва удари по "подземната инфраструктура на терористите" каза той снощи. "Всеки удар подобрява обстановката ни за следващите фази", добави Хагари.

Междувременно конфронтациите между Израел и бойци в Ливан продължиха в снощи вечерта в граничната зона между двете страни.

Израелските сили за самоотбрана (ЦАХАЛ) съобщиха, че техни самолети са ударили "редица военни цели, принадлежащи на "Хизбула" в Ливан". Ударите са били насочени срещу "терористична инфраструктура, включително военен комплекс и наблюдателни пунктове".

Израелските въоръжени сили съобщиха също, че снощи вечерта са прехванали "ракета земя-въздух, изстреляна от Ливан" срещу един от техните безпилотни летателни апарати. "В отговор самолетите на ЦАХАЛ удариха източника на изстрелването", се казва в съобщението.

По-рано снощи проиранското движение "Хизбула" заяви, че израелски безпилотен самолет е изстрелял три ракети по позиции в близост до границата.

Междувременно президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че "няма доверие в цифрата, която палестинците използват" за броя на жертвите в управляваната от "Хамас" ивица Газа, чието министерство на здравеопазването твърди, че над 6500 души са били убити при израелски атаки, предаде Ройтерс.

Байдън не каза защо се отнася скептично към палестинските данни, добавя БТА.

Палестински официални представители заявиха, че 471 души са загинали при взрив в болницата "Ал Ахли Ал Араби" в Газа на 17 октомври, но американското разузнаване определи броя им на между 100 и 300 души, отбелязва Ройтерс.

Междувременно свързаното с "Хамас" радио "Акса" заяви в свое съобщение в "Телеграм", че една от репортерките му, Доа Ашраф, е била убита при израелски въздушен удар в района на Газа. Агенция Ройтерс отбелязва, че за момента израелската армия не е коментирала тази информация.

От началото на войната в ивицата Газа преди две седмици и половина по границата между Израел и Ливан зачестяват случаите на насилие, отбелязва ДПА. Вече има редица жертви и от двете страни, като "Хизбула" съобщава за общо 40 загинали в собствените си редици. Редовните сблъсъци и престрелки па ливанско-израелската граница през последните две седмици породиха опасения сред ливанците, че "Хизбула" ще въвлече страната във война с Израел.

Над 100 000 израелци са подали молби за разрешителни за оръжие след нападението на "Хамас"

Над 100 000 израелци са подали молби за разрешителни за оръжие през 18-те дни след терористичните атаки на 7 октомври в Южен Израел, заяви израелското министерство на националната сигурност, цитирано от израелската новинарска агенция ТПС.

Преди войната този брой би се приравнил на броя молби за две години. "Ако аз сам не се защитя, никой няма да го направи", заяви Шахар Фишбейн пред ТПС, добавя БТА.

Младият 23-годишен мъж, който живее в Кадима Цоран в Централен Израел, неотдавна се е уволнил от казармата и е в процес на получаване на разрешително за огнестрелно оръжие. Все още няма представа дали молбата му е одобрена или не е.

"Чакам отговор от министерството на националната сигурност, но получих само объркващо съобщение, че молбата ми е погълната в системата", казва той.

Нападението на "Хамас" срещу пограничните общини в Газа предизвика маса от молби за разрешителни, тъй като Израелските сили за отбрана бяха изненадани от атаките. На военнослужещите им бяха необходими няколко дни, за да възвърнат контрола над териториите.

След нападението министърът на националната сигурност Итамар Бен-Гвир облекчи ограниченията за издаване на разрешителни. Правото на получаване на разрешително беше разширено, така че да включва повече бивши военнослужещи, както и действащи спешни медици и пожарникари.

След телефонно интервю с отдела на министерството за издаване на разрешителни за огнестрелно оръжие, отговарящите на условията граждани без криминално досие или здравословни проблеми вече могат да получат разрешително за оръжие в рамките на една седмица. Гражданите вече имат право да притежават до 100 патрона, в сравнение с предишните 50.

Министерството също така започна да раздава оръжия, каски и бронежилетки на хиляди доброволци в граничните общности и населените места в Юдея и Самария. Израелските граждани нямат законно право да носят лично огнестрелно оръжие и в страната действат строги закони за контрол на оръжията.

Кандидатите трябва да отговарят на изискванията за минимална възраст, да нямат криминално досие и да представят декларация, подписана от лекар, че са физически и психически здрави. Те също така трябва да обяснят пред отдела за лицензиране на огнестрелни оръжия мотива зад желанието си, като видът на разрешеното оръжие зависи от причината, посочена пред властите.

Според Бен-Гвир миналата година отделът за лицензиране на огнестрелни оръжия е отхвърлил 9256 искания. Разрешителните трябва да се подновяват на всеки три години. Този процес включва декларация за здравословното състояние, подписана от лекар, потвърждение за завършване на курс за опреснително обучение и проверка на огнестрелното оръжие, за да се провери дали оръжието е в изправност.