Заседание на израелското правителство, посветено на анексията на части от Западния бряг, беше анулирано. Представител на канцеларията на премиера каза, че заседанието няма да се състои, без да уточнява защо, предават Франс Прес и БТА. 

Израелският премиер Бенямин Нетаняху трябваше да поиска одобрението на кабинета за анексиране на части от Западния бряг.

Във вторник американският президент Доналд Тръмп представи плана си за разрешаване на израело-палестинския конфликт. Веднага след това израелски представители казаха, че проектът за анексиране на долината на река Йордан и израелските селища на Западния бряг, предвиден в предложението за мир, ще бъде представен още тази неделя на израелското правителство.

В петък Лондон предупреди Израел срещу всякакво анексиране на части от Западния бряг, който е окупиран от 1967 г. от еврейската държава и където живеят над 400 000 израелци.

Посланикът на САЩ в Ерусалим Дейвид Фридман пък заяви, че Израел може да анексира, без да чака селищата.

Зетят на Тръмп - Джаред Къшнър, който бе и архитект на плана за мир, каза, че иска израелското правителство да изчака след изборите на 2 март в Израел.

Вчера палестинският президент Махмуд Абас обяви скъсване на всички отношения, в това число и по въпросите на сигурността, между палестинската автономия и Израел и САЩ.