Критиките срещу плана на американския президент Тръмп за мир в Близкия изток не стихват. Оказва се, че предложението за мир е прието радушно само от присъстващите на срещата с Тръмп, но не и от страните в конфликтния регион. Като "кошмар за мира и региона" бе определен плана на американския президент и от Иран.

Външният министър Джавид Зариф написа в Туитър, че се надява американската инициатива да прозвучи като сигнал за тревога за всички мюсюлмани и да ги накара да се обединят.

Говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави заяви, че е готов да се противопостави на плана на Тръмп, който нарече "заговор", заплашващ цялата мюсюлманска общност. От гледна точка на Иран проблемът с Палестина е най-важният за ислямския свят, каза той.

Срещу плана на Тръмп се обяви и подкрепяната от Иран ливанска групировка Хизбула, предаде Ройтерс. Групировката каза, че предложението на американския президент нарушава правата на палестинците, отнема им правото да се завърнат в своите земи и обвини някои арабски държави, че са съучастници в тази "позорна сделка", която вреди на региона.

Планът на Тръмп за решаване на палестинско-израелския конфликт бе обявен късно снощи от американския президент след среща с премиера на Израел Бенямин Нетаняху. Той предвижда създаването на Палестинска държава със столица в предградията на Ерусалим. В плана се предвижда още и увеличаване от два пъти на територията, която понастоящем е под палестински контрол. Същевременно планът признава израелския суверенитет над големите селища в Западния бряг - нещо, на което палестинците реагираха остро. 

Палестинското ислямистко движение Хамас, което управлява в ивицата Газа,  отхвърли мирния план за Близкия изток. Официален представител на Хамас окачестви плана като "конспирация" и увери, че "са отворени всички варианти за отговор".

ООН е привърженик на осъществяването на визията за две държави, "живеещи една до друга в мир и сигурност" и въз основа на границите от преди 1967 г., каза представителят на генералния секретар Антониу Гутериш.

Турското външно министерство остро осъди предложения от президента на САЩ план за уреждане на израелско-палестинския конфликт, предаде ТАСС.

"Така наречения от САЩ мирен план е мъртвороден. Той е план за анексия, целящ узурпиране на палестински земи и унищожаване /на идеята за съвместно съществуване/ на две държави. Народът на Палестина и неговата земя не могат да бъдат купени за пари", се посочва в комюнике на министерството.

Палестинският президент Махмуд Абас нарече плана "конспирация" и заяви на Тръмп и на израелския премиер Бенямин Нетаняху, че "правата на палестинския народ не са за продан", предаде Ройтерс.

Нетаняху, който днес е на среща с руския президент Владимир Путин, остана видимо доволен от предложенията. Веднага след оповестяването на плана, той коментира, че в предложения от САЩ план за уреждане на израелско-палестинския конфликт се предвижда бъдещата палестинска столица да бъде разположена в ерусалимското предградие Абу Дис, съобщи Ройтерс.

След като президентът на САЩ Доналд Тръмп представи във Вашингтон своя 80-страничен мирен план, Нетаняху заяви пред журналисти, че САЩ признават Ерусалим за неделима столица на Израел, "което означава в нейните очертания", явно визирайки границите на града.

Нетаняху посочи, че на следващото заседание на правителството, вероятно в неделя, ще внесе за одобрение предложение за прилагане на израелската юрисдикция към долината на р. Йордан, северната част на Мъртво море и еврейските селища на Западния бряг.

"Израел предлага на палестинците, в края на процеса, условен, ограничен суверенитет", добави Нетаняху.

Великобритания и Египет приканват към размисъл

Великобритания призовава Израел и палестинските лидери безпристрастно да обмислят американския план за мир в Близкия изток, предаде Ройтерс, цитирайки британския външен министър Доминик Рааб.

"Ясно е, че това е сериозно предложение, плод на много време и много усилия", се казва в изявление на Рааб. Единствено лидерите на Израел и на палестинските територии могат да решат дали тези предложение ще отговорят на нуждите и стремежите на хората, които те представляват. Ние ги насърчаваме задълбочено и безпристрастно да обмислят тези планове, да проучат дали те биха могли да се окажат първа стъпка по пътя към подновяване на преговорите, заяви той.

Египетското министерство на външните работи също прикани Израел и палестинците внимателно са обмислят плана на Тръмп, предаде ДПА. Египет оценява продължителните усилия на американската администрация да постигне "всеобхватно и справедливо уреждане на палестинския въпрос", се посочва в съобщение на министерството. В него се призовават страните да "отворят канали за диалог" и под егидата на САЩ да подновят преговорите.

Египет бе първата страна, която през 1979 г. подписа мирен договор с Израел, отбелязва ДПА.

Посланикът на Обединените арабски емирства във Вашингтон заяви, че страната му вярва, че с подкрепата на международната общност палестинците и израелците могат да постигнат траен мир и истинско съвместно съществуване, съобщи Ройтерс.

Саудитска Арабия насочва към преки преговори

Саудитска призова палестинците и израелците да започнат преки преговори, за да обсъдят различията си по близкоизточния план, обявен от американския президент Доналд Тръмп, съобщиха Ротерс и ДПА.

В изявление на саудитското външно министерство се казва, че Саудитска Арабия оценява усилията на администрацията на Тръмп да разработи всеобхватен план за мир между израелската и палестинската страна. Рияд насърчава воденето на преки мирни преговори между двете страни в конфликта под егидата на САЩ за уреждане на разногласията по плана и постигане на споразумение, "което да зачита легитимните права на братския палестински народ", се казва в комюникето.

Саудитският крал Салман е разговарял по телефона с палестинския президент Махмуд Абас и го е уверил, че кралството е ангажирано с палестинския въпрос и правата на палестинците, съобщи Саудитската информационна агенция, съобщиха Ройтерс и ТАСС. "Вашето дело е и наше дело, въпрос на всички араби и мюсюлмани, ние сме с вас", е заявил Салман.

ЕС тепърва ще излезе с оценка

Шефът на дипломацията на ЕС Жозеп Борел заяви, че инициативата на американския президент Доналд Тръмп за Близкия изток дава възможност да бъдат подновени спешно необходимите усилия за постигане на договорено и осъществимо решение на израелско-палестинския конфликт, предаде Асошиейтед прес.

ЕС ще проучи и оцени направените предложения, се казва в изявление на Борел. В него се подчертава, че ЕС е привърженик на постигнато чрез преговори и "жизнеспособно решение за съществуване на две държави, което взима предвид законните стремежи и на палестинците, и на израелците, зачитайки всички съответни резолюции на ООН и международно договорени параметри".

Франция "за" решение с две държави, Арабската лига - "против" 

Франция настоя за решение с две държави, отговарящо на международното право, след обявения вчера от президента на САЩ Доналд Тръмп мирен план за Близкия изток, предаде Франс прес.

Париж изразява убеждението си, че решението с две държави, в съответствие с международното право и международно приетите параметри, е необходимо за установяване на справедлив и траен мир в Близкия изток", се казва в изявление на френското външно министерство.

Генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гаит заяви, че на първо четене планът на Тръмп лишава палестинците от много техни законни права, предаде Ройтерс.

Все пак Арабската лига внимателно проучва американския план. Отворени сме за всякакви сериозни усилия за постигане на мир, добави той.