Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заяви снощи, че ще атакува град Рафах въпреки засилващите се международни критики, че това е последното място за подслон за повече от 1 млн. души, избягали от войната в останалата част на Газа, предаде ДПА.

Израелската армия "ще продължи да действа срещу всички батальони на "Хамас" в цялата ивица Газа - и това включва град Рафах, последната крепост на "Хамас", обяви Нетаняху според информация от неговия кабинет, цитирана от БТА.

"Който ни казва да не провеждаме операции в Рафах, ни казва да загубим войната", подчерта той.

"Това няма да се случи", заяви Нетаняху, като призна, че натискът да се откаже от тези планове идва от чужбина. "Но точно когато международният натиск се засилва, ние трябва да се обединим. Трябва да се противопоставим заедно на опитите за прекратяване на войната", заключи израелският министър-председател.

Около 1,5 млн. палестинци потърсиха подслон в Рафах, което доведе до голямо струпване на хора в най-южния град в ивицата Газа, близо до границата с Египет. Има опасения, че евентуални израелски атаки могат да доведат до масови жертви сред мирното население. Израел заяви, че преди всяка офанзива ще изведе цивилните на безопасно място.