19-годишният Илназ Галявиев, който откри стрелба в училище в Казан и уби 9 души, може да изпадне в остра психоза, в резултат на което да мисли за престъпление. Това разкри психиатърът Алексей Филатов пред Gazeta.Ru.

"Няма нужда да правите някакъв голям психичеки портрет. Очевидно е, че той има заболяване - човекът е с остра психоза. Съответно цялото му поведение е следствие на острото му психическо състояние. В това състояние той се държи агресивно, изпада в делириум, смята, че е Бог и трябва да убие всички", обяснява експертът.


В същото време човек в това състояние е способен да мисли рационално, да поддържа логика и предпазливост.

"Самата психоза не изключва логиката и не прави човека изключително емоционален, раздразнителен и неконтролируем. Да, той, разбира се, е неадекватен, но в поведението му има логика ", подчертава Филатов.

"Психозата на Галявиев се подхранва от психологическите му проблеми, а ключовият фактор, който явно е подтикнал младия мъж да се подготви за екзекуцията, е пролетното обостряне", смята психиатърът.

"Фактът, че се е подготвил по този начин, е нормален. Най-вероятно през март той е изпаднал в остра психоза и след това си е поставил цел, към която е започнал да върви. Ако беше започнал да се подготвя година по-рано, щеше да е различна диагнозата му и поведението му", добави Филатов.

Независимият съдебен психиатър Роман Партницин не е напълно съгласен със заключенията на колегата си, защото, според него, Галявиев може да е болен от шизофрения. Това се доказва от импулсивното поведение на младежа по време на разпит.


"Видеозапис от първия разпит като цяло показва определена шизофренична атака, която е била спряна преди процеса по избор на превантивна мярка. В хода на разговора той се успокои и стана възможно най-хладнокръвен. Поведението, което той демонстрира в полицията, е психотичен връх след екзекуцията - тогава психиката се претоварва", казва лекарят пред Gazeta.Ru.

Когато минава през психиатрична комисия, за да получи разрешение за оръжие, Галявиев може да заблуди лекарите и да скрие симптомите на заболяването си.

"Изключително трудно е да се определи състоянието на човек от такива комисии, особено ако човек е с относителна интелигентност и разбира какво и как ще правят с него. Той може да репетира няколко дни и да играе добре пред медиците", добавя психиатърът Филатов.

Въпреки че психиатрите наричат ​​поведението на Галявиев "непредсказуемо и опасно", те са убедени, че предстоящата психологическа и психиатрична експертиза ще го признае за вменяем.


"Фактът, че е признат за здравомислещ, е сигурен. Ако стане агресивен, той ще бъде изпратен за лечение и след облекчаване на симптомите ще бъде изпратен в затвора", казва още Филатов.

"Той е здравомислещ, това се вижда от неговите показания. Не се говори за афект, той съзнателно го е направил. Съответно той ще отиде в затвора за дълго време ", потвърждава Партницин.

Галявиев вече е преминал преглед и тест за наркотична зависимост, а при анализите не са открити следи от дрога или алкохол.

Преди екзекуцията 19-годишният младеж е написал в мобилното приложение за чат "Телеграм", че се нарича "Бог" и че "... днес ще убия голямо количество биомаса". Самият Илназ Галявиев е бивш възпитаник на гимназията.