Премиерът на Австралия Скот Морисън заяви, че неговото правителство е постигнало чудо на днешните парламентарни избори и добави, че победата се дължи на "тихите австралийци", които са го подкрепили.

"Винаги съм вярвал в чудеса", каза Морисън пред ликуващи поддръжници около полунощ.

Сспоред прогнозните резултати, оповестени от Ей Би Си тази вечер, Либерално-националната коалиция на премиера Морисън печели 74 места в 151-членната долна камара, срещу 65 за лейбъристите и 12 нерешени. Телевизия Чанъл 9 прогнозира 73 депутатски места за управляващата коалиция и 61 за лейбъристите при 17 нерешени. Общо 76 места са необходими за правителство на мнозинството.

Лидерът на австралийските лейбъристи Бил Шортън призна поражението на опозиционната партия на днешните парламентарни избори и заяви пред разочарованите си поддръжници в Мелбърн късно вечерта, че вече се е обадил по телефона на премиера Скот Морисън, за да го поздрави за изборния резултат.

"Тъй като не искам да пораждам фалшиви надежди, макар че остават да бъдат преброени милиони гласове и резултатите за важни депутатски места тепърва трябва да бъдат финализирани, очевидно е, че Лейбъристката партия няма да може да състави следващото правителство, и затова, в името на националните интереси, преди малко аз се обадих на премиера Скот Морисън, за да го поздравя", каза опозиционният лидер, цитиран от Ройтерс.

Шортън заяви, че след официалното огласяване на резултатите ще подаде оставка.

Изненадващо, в рязък контраст с предизборните сондажи, които предвиждаха победа на лейбъристите, тази вечер се оказа, при преброени над половината бюлетини, че коалиционното консервативно правителство е на път да продължи да управлява, макар и неясно с точно какво мнозинство.